Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Robert Helenius menar att medicineringsmiss låg bakom förlusten i första USA-matchen: ”Störde mitt nervsystem”

Från 2020
Robert Helenius knockad.
Bildtext Robert Helenius har inte åkt på värst många förluster i karriären, här fotograferad efter att han knockades av Johann Duhaupas.
Bild: Tomi Hänninen

För nästan exakt ett år sedan gick Robert Helenius sin första proffsmatch i USA. Meningen var att knocka Gerald Washington – men istället var det ”The Nordic Nightmare” som golvades. Nu avslöjar Helenius att han var sjuk före matchen.

Robert Helenius har den senaste tiden hotat att slå till och med Anthony Joshua. I höst hägrar en match som riktigt på allvar kan öppna för en titelfajt.

Men ännu för ett knappt år sedan var det många som trodde att den Borgåbördige slagkämpens karriär var över.

Det efter något som bara skulle vara en mellanmatch. Helenius skulle få gå en match i USA för första gången som proffs och motståndet Gerald Washington skulle vara bara ett litet hinder på vägen mot drömmatchen mot Adam Kownacki.

Men Washington knockade Helenius.

– Det gick verkligen inte som jag planerat. Jag borde ha slagit honom, säger Helenius nu i en lång intervju för sajten Proboxing-fans.com.

– Det var en massiv felräkning med medicineringen. Min kropp reagerade inte alls som den brukade. Jag förstår att människor var besvikna och tappade tron i mig. Jag var själv också besviken. Jag kunde inte alls vara stolt över mig själv efter den där fajten, fortsätter han.

Helenius berättar nämligen för sajten att han var sjuk i en vecka före dusten.

– Men jag kände mig ändå självsäker. Jag ville boxas efter allt slit på träningarna. Jag tog en massa mediciner och det störde mitt nervsystem, förklarar Helenius.

Nu är Helenius redo för "vad och vem som helst"

Matchen blev alltså ett steg i fel riktning. Istället för att genast ställas mot Kownacki tvingades Helenius först bevisa att han fortfarande kan slåss.

Helenius mötte Mateus Roberto Osorio i december och matchen slutade i en knockout-seger redan i den andra ronden. Efter det fick Helenius äntligen möta Kownacki – och slog som känt honom i New York.

– Mentalt handlade det nog lite om "allt eller inget", medgav Helenius för Yle Sporten efter segern i mars.

Matchen skulle ursprungligen ha så kallad eliminator-status, vilket i praktiken innebär att vinnaren blir VM-utmanare nummer ett. Men istället fick ”Robbe” en ny titel av WBA-förbundet – Gold Champion.

Det innebär att Helenius ännu måste ta ytterligare några segrar för att vara aktuell för en VM-match. Iltalehti rapporterade för en knapp vecka sedan att Helenius nästa match kommer att gå på hösten.

– Om åtta veckor är jag redo! Jag möter vem som helst. Allt är fortfarande på bordet. Jag måste visa alla att jag kan slå vem som helst! Jag är redo för allt, säger Helenius för Proboxing-fans.com.

Diskussion om artikeln