Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Nagu

Från 2020
Bästa hemknuten i Svenskfinland: Nagu - Spela upp på Arenan

I Nagu kan man njuta av underbar skärgårdsnatur, lugnet, havet, gemenskap och en verklig talkoanda.

Det berättar Viveca Smeds-Aalto och Renita Mattsson som nominerat hemorten till den bästa hemknuten i Svenskfinland. Båda är uppvuxna i Åbo men har valt att slå ner sina bopålar i Nagu där de stortrivs. Smeds-Aalto flyttade till Nagu på 90-talet, Mattsson för några år sedan.

- Jag tycker om lugnet och stillheten. Men samtidigt behöver man inte vara ensam. Här finns ett väldigt rikt föreningsliv, säger Renita Mattsson och berömmer också talkoandan.

- Här i Nagu finns en anda och gemenskap som är ovanlig på andra ställen. Det är därför jag tycker det är väldigt fint att bo här.

På sommaren stiger invånarantalet markant då deltidsboende flyttar till sina stugor. Nagu besöks också av många turister som rör sig längs med skärgårdens ringväg och av båtgäster som lägger till i gästhamnen. Vintertid är orten betydligt lugnare, och Smeds-Aalto gillar variationen.

- Jag gillar att det inte är likadant året runt. På sommaren är här väldigt mycket folk. Då skolorna startar är det ännu livligt på veckosluten i ungefär en månad, sen blir det allt lugnare. Vintern är väldigt lugn, men ändå händer här ju massor så för oss ortsbor finns det så mycket att göra som man bara hinner.

Lyssna på intervjun där Viveca Smeds-Aalto och Renita Mattsson berättar om varför just Nagu är den bästa hemknuten i Svenskfinland:

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Nagu

10:53

Bästa hemknuten i Svenskfinland 2020

Diskussion om artikeln