Hoppa till huvudinnehåll

Sport

GIF-löparen med det udda förnamnet är i sitt livs form – Filiph Johansson är statistiketta i Finland på banvarvet: ”Det ger ingen fördel i Kalevaspelen”

Från 2020
Filiph Johansson smilar upp sig efter ett lopp.
Bildtext Filiph Johansson har haft orsak att dra på smilbanden i sommar.
Bild: Privat / Mustafa Al-Jubouri

Filiph Johansson sprängde sin drömgräns på 400 meter i slutet av juni. Han underskred 48 sekunder för första gången – en viktig milstolpe för 23-åringen. Nästa stora mål hägrar i augusti: Att ta medalj i Kalevaspelen.

Gamlakarleby IF:s Filiph Johansson har varit en den inhemska friidrottssäsongens kometer. Först klämde han till med tiden 21,33 i för stark medvind på 200 meter i mitten av juni. Tolv dagar senare löpte han nytt personligt rekord, 47,89, på sin paraddistans.

– Det betyder oerhört mycket för jag hade väntat på det så länge. Tiden var ett kvitto på att jag gjort rätt saker och fortsätter att utvecklas, säger han till Yle Sporten och vidareutvecklar sitt resonemang:

– Om man springer 400 meter på under 48 sekunder är det ett tecken på att man har någon slags talang för 400 meter. Det är ett tecken på att jag kan fortsätta att satsa på samma sätt. Kanske lite hårdare till och med.

Ännu snabbare tider på kommande?

Filiph Johanssons utvecklingskurva ser med andra ord lovande ut igen efter några år av stagnation. Det nya personliga rekordet var en logisk följd av det målmedvetna jobb han gjort under tränaren Thomas Asps ledning.

– Då han blev min tränare för två år sen så ändrade vi på mitt upplägg. Vi har satsat mer på snabbhet, styrka och löpteknik. Det är nu som resultatet syns på banan. Det har tagit sin tid innan att bli van vid den träningen. Men nu har allt stämt.

Det heter att framgång föder framgång och Johansson när förhoppningar om att han kan putsa sitt färska rekord ytterligare. Då han löpte 47,89 i Jyväskylä den 28 juni var vädret perfekt. Däremot lämnade själva loppet en del utrymme för förbättring.

– Jag öppnade lite saktare än normalt i och med att jag brukar styvna rejält under sista 50 metrarna. Målet var att prestera ett balanserat lopp. Då vi analyserade loppet efteråt insåg vi att det finns mycket att förbättra.

Han berättar att första halvan av loppet var lite väl försiktig. Lyckas han fördela sina krafter optimalt är tider som börjar på 47,6 eller 47,7 realism.

Förra sommarens statistiketta i Finland var Eljas Aalto som noterades för 47,58 i samband med Sverigekampen i Stockholm. En dylik tid är alltså inom räckhåll för Johansson.

– Det är väldigt motiverande. Jag har tagit en tävlingspaus nu och försöker bygga upp en ny formtopp. Jag hade ett tungt träningspass i går men mentalt har träningarna blivit mycket lättare då man sett framstegen och vet att man får en belöning.

SFI-löparna dominerar på 400 meter

Säsongens stora mål för Johansson är att ta karriärens första medalj i Kalevaspelen. Att han toppar den inhemska årsstatistiken för närvarande spelar ingen större roll.

– Det är kul men jag har inte vunnit något än. I friidrott är det man mot man som gäller, så jag har inte tänkt så mycket på att jag är statistiketta. Det ger ingen fördel då det är dags för Kalevaspelen.

Christoffer Envall ger över pinnen till Filiph Johansson i Sverigekampen 2018.
Bildtext Filiph Johansson deltog i Sverigekampen i Tammerfors 2018.
Bild: Friidrottsförbundet / Anssi Mäkinen

I fjol slutade han sjua i finalen på 400 meter. Avståndet till bronsmedaljen var exakt en halv sekund.

SFI-löparna var väl framme i loppet. Eljas Aalto från Sibbo-Vargarna tog guld medan IK Falkens Christoffer Envall var trea och HIFK:s Erik Back fyra.

– Då jag började friidrotta fick jag höra att SFI har en anrik historia på 400 meter. Vi i 400-metersgänget håller kontakt med varandra och det är kul att vara på gemensamma läger med bland andra Aalto och Envall.

– Då jag började så hade Envall vunnit två FM-guld och att få vara på samma träningar som han var inspirerande. I fjol märkte jag att jag till och med kan besegra honom och det höjde på motivationen ytterligare.

Fotbollen fick ge vika

Som yngre tonåring hade Filiph Johansson inga större drömmar om en framtid som friidrottare. Då var fotbollen prioritet nummer ett.

Han kom in på fotbollslinjen vid Vörå idrottsgymnasium men skolans friidrottstränare såg hans talang och övertalade honom att sadla om efter första höstterminen.

Filiph Johansson springer, 2016.
Bildtext Filiph Johansson representerar Gamlakarleby IF.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Han gjorde enorma framsteg på bara ett par år och putsade sitt personliga rekord från 51,34 till 48,52. Därefter tog det stopp. De följande fyra åren putsade han sitt personbästa med bara ett par-tre tiondelar.

– Jag tränade ganska hårt men jag var inte redo att löpa under 48 sekunder. Man måste endera vara tillräckligt snabb eller ha uthållighet för att orka hela vägen.

– Jag trodde att resultaten skulle komma om jag fortsatte att träna på samma sätt. I år har jag vetat att de kommer. Kroppen har varit i så bra skick.

Miss i kommunikationen under dopet

Sen har vi det där med Johanssons förnamn Filiph. Inte Filip eller Philip, utan Filiph. Han skrattar hjärtligt då han får frågan om den lite märkliga stavningen.

– Mamma har berättat det för mig. Prästen hade frågat inför dopet om namnet skulle stavas med ”ph”? Mamma svarade ”Ja” och då skrev prästen ”ph” i slutet i stället. Då blev det så i de officiella dokumenten, säger han och skrattar igen.

En sökning på namntjänsten på webben ger vid handen att Filiph Johansson inte är Finlands enda Filiph. Men han är garanterat den snabbaste av dem på banvarvet.

Korta fakta om Filiph Johansson

Ålder: 23 år
Förening: Gamlakarleby IF
Smeknamn: Fille. Under åren vid Vörå idrottsgymnasium kallades jag för Mike. Vi var två på fotbollslinjen hette Filip och då jag också höll på med friidrott började de kalla mig för Mike som i Michael Johnson.
Tränare: Thomas Asp (tidigare Håkan Prest)
Förebild: Mamma och pappa.
Bästa idrottsminne: Sverigekampen 2018 då vi vann kampen i Tammerfors.
Favoritmat: Makaronilåda
Favorit-tv-serie: The Office
Senast lästa bok: Bröderna Ohlsson: sex decennier i Bajens tjänst

Diskussion om artikeln