Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migrationsverket: Inga föräldralösa flyktingbarn har ännu anlänt från Grekland till Finland

Från 2020
Uppdaterad 08.07.2020 16:38.
Två barn utanför ett tält på flyktinglägret.
Bildtext Barn på ett flyktingläger på Lesbos.
Bild: Orestis Panagiotou / EPA

EU-kommissionens representation i Finland uppgav tidigare på onsdagen att flyktingbarn utan målsmän har anlänt till Finland från Grekland i dag på onsdag och i går på tisdagen. Enligt Migrationsverket stämmer informationen ändå inte och inga flyktingbarn har ännu anlänt till Finland från Grekland.

Migrationsverket bestrider informationen om att arrangemanget som EU-kommissionen ordnar i samarbete med de grekiska myndigheterna skulle ha genomförts. Tidigare rapporterades det på onsdagen att 49 flyktingbarn från grekiska flyktingläger omplaceras i Finland och Portugal.

– Vi informerar direkt då barnen flyttats hit, säger Migris kommunikationschef Jaana Vaahtio till nyhetsbyrån STT.

Det är Greklands migrationsminister Giorgios Koumoutsakos, som i EU-kommissionen ansvarar för frågor om migrationsfrågor, som bekräftat informationen om att minderåriga skickats till Finland och Portugal.

Migrationsverket förnekar i sin tur medieuppgifterna om att ensamkommande flyktingbarn ännu skulle ha skickats till Finland.

Finland har lovat ta emot sammanlagt 175 minderåriga från flyktinglägren vid Medelhavet. Barnen får sedan möjlighet att söka asyl här.

Flyktingbarnen omplaceras i samarbete med FN:s byråer och Europeiska stödkontoret för asylfrågor.

Tidigare sades det att den första gruppen barn som Finland tar emot skulle bestå av 25 barn.

Totalt 2 000 barn omplaceras

Senare i juli sker flera omplaceringar. Belgien tar då emot 18 flyktingbarn, Frankrike 50, Tyskland 106, Slovenien 4 och Lettland 2.

Från början var det meningen att 1 600 barn från flyktinglägren skulle omplaceras, men EU-länderna har redan erbjudit sig att ta emot 2 000 barn.

Det är främst föräldralösa barn eller barn utan målsmän som flyttas bort från flyktinglägren, men också barn som har allvarliga hälsoproblem samt deras närmaste familj kan omplaceras. Åtminstone Tyskland kommer att ta emot sjuka barn och deras familjer.

Det är meningen att omplaceringarna ska ske stegvis under de kommande månaderna, nu när kommissionen blivit klar med förberedelserna, och EU-länderna lättar på reserestriktionerna som infördes på grund av coronaviruset.

Artikeln uppdaterad klockan 15:05 med information om att Migrationsverket bestrider informationen om flyktingbarnen som skickats till Finland. Artikelns rubrik och ingress uppdaterades klockan 16.31 så att det skulle bli tydligare att barnen enligt Migrationsverket ännu inte anlänt till Finland. Citatet med Migris kommunikationschef Jaana Vaahtio lades också till.