Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stor mängd narkotika beställdes till obekant persons adress i Sjundeå

Från 2020
Stort amfetaminbeslag i Birkaland
Bildtext Det är frågan om nästan tre kilogram amfetamin och drygt 1000 ecstasytabletter. Arkivbild.
Bild: Centralkriminalpolisen

En 29-årig man har av Västra Nylands tingsrätt dömts för grovt narkotikabrott till ovillkorligt fängelse i sex och ett halvt år.

Han har fört in en stor mängd ytterst farlig narkotika genom att beställa narkotikan från Nederländerna till en för honom obekant persons adress i Sjundeå.

Det är frågan om nästan tre kilogram amfetamin och drygt 1000 ecstasytabletter. Det räcker till omkring 16 000 portioner narkotika.

Medgärningsmannen hade villkorliga fängelsedomar

Medgärningsmannen, en 22 år gammal man, har för samma brott dömts till ett ungefär ett och ett halvt år långt fängelsestraff för grovt narkotikabrott.

Eftersom mannen utförde brottet under prövotiden för ett par villkorliga fängelsedomar, ska mannen totalt avtjäna ett ovillkorligt fängelsestraff på sex år och nio månader.

Narkotikan levererades till fritidsbostad i Sjundeå

En av männen försökte i början på mars i år få ut försändelsen från paketleverantören i Sjundeå med hjälp av försändelsekoden.

Men postföretaget hade redan hunnit leverera narkotikapaketet till en fritidsbostad. Eftersom ingen var hemma, lämnades paketet utanför huset.

Då försökte gärningsmännen genom falsk Facebookprofil locka en person med samma namn som adressaten att försöka få tag på försändelsen. Den här personen hotades.

Polisen hämtade narkotikan

Adressaten kom hem till sin fritidsbostad samma kväll som paketet hade anlänt, och då innehållet klarnade, ringde personen nödcentralen. Polisen hämtade sedan narkotikan.

Gärningsmännen försökte få tag på narkotikan fortfarande i det skede när polisen redan hade lagt beslag på den.

Tre andra inblandade

Tre andra personer var inblandade i brottet. En 21-årig man och en 21 år gammal kvinna dömdes vardera för medhjälp till narkotikabrott till sju månader villkorligt fängelse.

En 20-årig man dömdes till 60 dagsböter för narkotikabrott. Eftersom han var frihetsberövad i 36 dagar, anses straffet därigenom vara avtjänat.

Domen har inte vunnit laga kraft.