Vem trivs i blåstången och var finns den? Forskare behöver nu din hjälp!
Blåstången, den gulbruna algväxten med luftblåsor, är bekant för de som rör sig på Skärgårdshavet. Men vilka smådjur söker skydd i växten och äter blåstång? Det vill forskare vid Åbo Akademi ta reda på med hjälp av allmänheten.
Den som hittar blåstång ombeds skaka på tångruskan ovanför ett tvättfat. De djur som faller i fatet ska räknas och rapporteras till forskarna, liksom tångruskans storlek och var den plockades upp. Informationen kan sedan skickas till forskarna.
- Målsättningen är att studera dynamiken i blåstången och hur djuren påverkar blåstångens välmående. Vi vet ganska bra vilka djur som trivs i blåstången, men vi vet inte den geografiska utspridningen av djuren, säger specialforskare Sonja Salovius-Laurén.
Exempelvis trivs tångräkor, tångmärlor och blåmusslor i blåstång.
Blåstången visar hur Skärgårdshavet mår
Hittills har responsen varit positiv, berättar Anniina Nieminen som studerar miljö- och marinbiologi på magisternivå vid Åbo Akademi.
- Vi har fått bra rapporter! Responsen har också varit bra, och många har ställt frågor om djuren, berättar Nieminen.
Under den senaste tiden har mängden blåstång ökat i Skärgårdshavet. Men tyvärr så betyder det inte att våra hav mår bättre, säger specialforskare Sonja Salovius-Laurén.
Vattenkvaliteten i Skärgårdshavet är dålig och den milda vintern var dålig med tanke på övergödningen.
- Blåstången har kommit tillbaka på vissa håll, men det som är tråkigt är att den endast finns på mellan en och tre meters djup. Tidigare, för 30-40 år sedan, kunde den finnas på 10 meters djup. Områden där den kan växa på är mindre, konstaterar Salovius-Laurén.