Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-klubben Chicago Blackhawks behåller det ifrågasatta namnet och emblemet

Från 2020
Jonathan Toews är Chicago Blackhawks lagkapten.
Bildtext Jonathan Toews är Chicago Blackhawks lagkapten.
Bild: All Over Press

I svallvågorna av Black Lives Matter-rörelsen har klubbnamn och -emblem blivit ifrågasatta i USA. Ishockeyklubben Chicago Blackhawks meddelar nu att man har lyssnat på kritiken och bestämt sig för att inte göra några förändringar.

Då klubbnamn och -emblem med kopplingar till den amerikanska ursprungsbefolkningen har ifrågasatts har även NHL-klubben Chicago Blackhawks fått överväga förändringar. Klubben meddelar ändå att man efter interna diskussioner har bestämt sig för att fortsätta med samma namn och emblem som tidigare.

Chicago Blackhawks grundades år 1926 och fick sitt namn av den dåvarande ägaren Frederic McLaughlin. Han var en krigsveteran som i det första världskriget hade tjänstgjort i en division som kallades för Blackhawk.

Divisionen hade i sin tur fått sitt smeknamn av Sauk-indianhövdingen ”Black Hawk” som levde i delstaten Illinois, där Chicago ligger, och utmärkte sig i krigsstrider under den första halvan av 1800-talet.

Chicagos nuvarande emblem togs fram år 1955 och har sedan dess endast genomgått kosmetiska förändringar.

I USA har det även satts press på andra klubbar. Mest kritik har NFL-laget Washington Redskins (amerikansk fotboll) fått. Trots sponsorers vädjan har klubben ännu inte kommit med något besked om framtiden.

Diskussion om artikeln