Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Coronaläget lugnt i Östnyland – social- och hälsovårdstjänsterna börjar återgå till det normala

Från 2020
Läkare vid ett bord. Läkaren håller ett stetoskop i handen och har en vit jacka på sig.
Bildtext Social- och hälsovårdstjänsterna börjar återgå till det normala i Östnyland. Under coronavåren har kommunernas hälsocentraler haft öppet också på kvällar och veckoslut. Arkivbild.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Som i övriga Finland ser det bra ut på coronafronten också i Östnyland. På onsdagen meddelade Borgå stad i ett pressmeddelande att coronaläget i Borgå är mycket lugnt och att social- och hälsovårdstjänsterna i mån av möjlighet återgår till det normala.

Coronaavdelningen i Näse läggs ner under juli och lokalerna kan igen användas av enheten Wilhelmina som ordnar korttidsvård för äldre personer och personer med funktionsnedsättning.

– Att korttidsvården kommer igång är mycket viktigt för orken hos närståendevårdare, säger servicedirektör Kirsi Oksanen.

Personalen på servicerådgivningen Rodret tar kontakt med intervallvårdskunderna. Wilhelminas verksamhet inleds den 3 augusti med bekant personal.

Om coronaläget förändras kan staden vid behov snabbt inrätta en coronaavdelning, men för tillfället behövs en sådan alltså inte.

Från hösten tar social- och hälsovårdssektorns enheter i Borgå igen emot studerande till praktik och inlärning i arbetet.

Bra läge också i Sibbo

– Vi har fått två fall till under de senaste två veckorna. Annars ser det ju nog väldigt lugnt ut. Före det var det ju länge som vi inte fick några nya fall alls, säger ledande läkare Anders Mickos.

När det gäller hälsovården så har man i huvudsak återgått till normalläge.

– Våra mottagningstider är enligt det normala. Coronaprovtagning har vi ju fortfarande på vardagar, säger Mickos.

Också mottagningen för luftvägssjukdomar och diarrésymtom fungerar ännu i skilda utrymmen, men som en del av Nickby social- och hälsostations vanliga verksamhet och med normala öppethållningstider.

Söderkulla hälsocentral
Bildtext Söderkulla hälsostation stängdes på våren då man ville samla all personal i Nickby. Den gamla hälsostationen i Söderkulla kommer inte att öppna mer. Arkivbild.
Bild: YLE/Mikael Kokkola

Söderkulla hälsostation har stängts för gott på grund av problem med inomhusluften. Det är meningen att Söderkullaborna ska få en splitterny hälsostation inom några år.

Lugna puckar i Lovisa

– Det är nästan två veckor sedan det senaste positiva fallet, säger Carita Schröder, direktör för grundtrygghetscentralen i Lovisa.

Också i Lovisa börjar hälsovården så småningom återgå till vardagen.

– Nästan allt är normalt. Vi har ännu infektionspolikliniken, och att man måste ringa innan man kommer till hälsocentralen, men annars fungerar allt, mottagarna och rådgivningarna, som förut, säger Schröder.

Tidigare under sommaren kunde man inom tandvården inte göra alla ingrepp eftersom man inte fick producera aerosoler, det vill säga luftburna partiklar.

Nu får alla ingrepp göras, men det tar lite längre tid eftersom patienterna och personalen måste skyddas mot aerosolerna.

Till exempel måste man vänta en stund innan man kallar in nästa patient efter att föregående gått.

En tandläkare undersöker en patient.
Bildtext Nu kan man igen utföra alla ingrepp inom tandvården. Arkivbild.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Även om coronasituationen är lugn så påminner Schröder om att pandemin ännu inte är över.

– Det är mycket viktigt att man kommer ihåg att tvätta händerna och undvika situationer med mycket människor, säger hon.

coronakartan kan du kolla hur många bekräftade fall det finns i din egen hemkommun.

Här ser du vilka tider hälsocentralen i Sibbo har öppet samt hittar råd om hur du ska gå till väga ifall du misstänker coronasmitta.

Här kan du se när hälsostationen och hälsogårdarna i Lovisa och Lappträsk har öppet.

Här finns Borgå hälsocentrals öppettider.

Diskussion om artikeln