Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migrationsverket bekräftar: 24 asylsökande barn har anlänt till Finland från Grekland

Från 2020
Uppdaterad 08.07.2020 19:30.
Två barn som har armarna runt varandra. Barnen är på flyktinglägret Kara Tepe på ön Lesbos i Grekland. Bilden är från år 2017.
Bildtext Tusentals barn beräknas ha bott månader på flyktingläger på de grekiska öarna. Arkivbild från flyktinglägret Kara Tepe på ön Lesbos, fotad år 2017.
Bild: Peter Klaunzer / EPA

Migrationsverket bekräftar nu att en grupp asylsökande har anlänt till Finland från Greklands flyktingläger. Sammanlagt kom 24 minderåriga barn och unga till Finland tidigare på onsdagseftermiddagen.

Migrationsverket hänvisar till att man ville skydda barnens privatliv och säkerhet och att man därför valde att gå ut med informationen om att de anlänt till Finland först nu.

Barnen uppges vara mellan 10 och 16 år gamla och de flesta kommer från Afghanistan.

Barnen kom i dag på onsdag, inte i går

Tidigare på onsdagen dementerade Migrationsverket EU-kommissionens uppgifter om att barnen skulle ha anlänt till Finland redan i går på tisdag och tidigare i dag på onsdag.

Enligt Migrationsverket har barn anlänt till Finland endast i dag på onsdag.

Tidigare sades det att den första gruppen barn som Finland tar emot skulle bestå av 25 barn.

14 dagars karantän gäller

Barnen som nu kom till Finland har under flera månader bott på flyktingförläggningar och -läger på öarna Lesbos, Samos och Chios. Förhållandena på lägren har beskrivits som omänskliga och det råder brist på vatten, hälsovård och sovplatser.

Enligt Unicef i Finland var barnen friska när de anlände. Migrationsverket tog emot dem och de alla söker internationellt skydd.

Alla asylsökande coronatestas och alla som kommer till Finland ska genomgå en hälsokoll. Barnen ska också försättas i karantän i 14 dagar. Karantänen ordnas i förhållanden som liknar grupphem.

Migrationsverket har förberett sig för att ta emot barnen så att man har ökat platserna vid enheter för barn som kommer utan föräldrar som finns i Esbo, Kotka, Oravais och Uleåborg. Ett nytt grupphem planeras också i Sibbo.

Enheterna där barnen ska bo är små och liknar vanliga hem.

Finland tar emot 175 personer

Finland har lovat ta emot sammanlagt 175 personer från flyktinglägren vid Medelhavet. De flesta väntas anlända inom de närmaste månaderna. 100 av dem kommer från flyktinglägren i Grekland. Dessutom kommer kring 30 från Malta och 30 från Cypern.

De flesta som Finland tar emot är barn som kommer utan en vårdnadshavare. Också en del barn med hälsoproblem och barnens nära anhöriga tas emot.

– Vi har god beredskap att ta emot asylsökande från området kring Medelhavet. Situationen på de grekiska öarna är akut, säger Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio i ett pressmeddelande.

Barnen och deras nära anhöriga får sedan möjlighet att söka asyl här.

Finland har fått 12 miljoner euro av EU för att täcka kostnaderna för att ta emot flyktingarna.

Källa: Migrationsverket, STT, Unicef i Finland

Information om att barnen coronatestas och försätts i karantän samt information om var barnen ska bo lades till i artikeln klockan 19.30.