Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas stads fastighetschef Seppo Pihl: "Vi värdesätter att de anställda i städföretagen mår bra"

Från 2020
Två händer i gula gummihandskar vrider vatten ur en luddig golvmopp ner i en blå hink.
Bildtext I Pargas kollar man med jämna mellanrum att allt går rätt till i de städföretag som staden använder sig av.
Bild: Ruslan Olinchuk/Mostphotos

Pargas stads fastighetschef Seppo Pihl chockades av Helsingin Sanomats artikel om omänskliga arbetsförhållanden i städföretag i huvudstadsregionen. Enligt Pihl har Pargas stad flera sätt att hålla sig uppdaterade om arbetsförhållandena i de städföretag som staden använder sig av.

Från Helsingin Sanomats artikel framkommer att kommuner och städer som utlokaliserar sin städning till olika städföretag tack vare lagen om offentliga upphandlingar har möjligheten att ingripa i missförhållanden i städföretagen, men att det är oklart till vilken grad de utnyttjar möjligheten i verkligheten.

Pargas stads fastighetschef Seppo Pihl chockades av nyheten.

– Det här är ett hemskt och katastrofalt ärende. Vi är i Finland där vi har lagar och kollektivavtal för det här och så plötsligt får vi veta om något som vi inte ens kunnat tänka oss, säger Pihl.

Enligt Pihl kontrollerar Pargas stad på flera olika sätt att allt går rätt till inom de städföretag som staden använder sig av.

– Vi värdesätter städpersonalens välmående. Om en människa är nöjd med sin omgivning och arbetsförhållandena blir städningen och slutresultatet bra.

Seppo Pihl, en man med vit skjorta.
Bildtext Pargas stads fastighetschef Seppo Pihl chockades av nyheten om att vissa städföretag i huvudstadsregionen förslavar sina anställda.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Vid upphandlingsskedet kontrollerar staden att städföretagen följer kollektivavtalen.

– Då vet vi bland annat hur mycket lön städföretagen betalar till sina anställda.

Staden kontrollerar även att ett städföretag har alla nödvändiga försäkringar och att skatterna är betalda.

– På så vis får vi en helhetsbild av ett företag och kan se att de bryr sig om sina anställda.

"Viktigt att en anställd inte har för stor arbetsmängd"

Enligt Pihl har staden också med jämna mellanrum möten där man följer upp läget vid städföretagen och frågar de anställda hur de upplever arbetsförhållandena. Städföretagen gör även egna värderingar av arbetsförhållandena.

Pargas stad uppföljer också personalmängden vid städföretagen.

– Om en människa har för mycket att städa blir det bråttom och det skapar press på den anställda. Då kan också städningens kvalitet bli sämre, säger Pihl.

Diskussion om artikeln