Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Unik målstart på säsongen för Rasmus Schüller – HJK-återkomsten har gett nytändning och helt ny roll i laget: "Känns verkligen som att jag är hemma här"

Från 2020
Rasmus Schüller firar mål i HJK 2020.
Bildtext Rasmus Schüller satte straffen som gav HJK en 2–1-ledning.
Bild: Lehtikuva

HJK vann igen, Rasmus Schüller var åter matchvinnare. Hur i hela friden har spelmotorn blivit ”Klubis” segervapen? ”Jag tror inte att jag har gjort mål i två raka matcher någonsin i min proffskarriär”, säger Schüller till Yle Sporten.

En vacker och vältajmad volleyträff i Lahtis förra veckan.

En säker straff mot FC Haka i hemmapremiären.

Rasmus Schüller har startat sin återkomst till finländsk ligafotboll på allra bästa tänkbara sätt.

– Jag måste erkänna att jag nog inte har gjort mål i två raka matcher under min proffskarriär. Men jag fick en bra träff senast och i dag fick jag lägga en straff. Jag har ett bra självförtroende i mitt spel just nu, säger HJK-mittfältaren till Yle Sporten.

– Jag kan inte påstå att vi har en officiell straffskyttslista, men jag kände mig självsäker i dag. Jag var säker på att jag sätter dit en straff i dag.

Guldfavoriten HJK har öppnat säsongen med två raka segrar. På onsdagen vann laget hemma mot nykomlingen Haka med 3–1. Roope Riski och Lucas Lingman gjorde de två övriga HJK-målen.

– Vi började väldigt bra och fick tidigt 1–0 välförtjänt. Sen slarvade vi för mycket, Haka arbetade sig in i matchen och det blev jämnt. På slutet var det ganska komfortabelt, men vi fick jobba hårt för tre poäng.

Flera tunga domslut för Haka

Bakom slutresultatet döljer sig två situationer som frustrerade Haka. I slutet av första halvleken dömde domarna bort en kvittering för offside.

När Haka hade reducerat i andra halvlek fick Saibaa Keita sin andra varning. Med decimerat manskap var Haka ett slaget lag i Tölö.

– I det stora hela är jag nöjd med hur vi spelar. Vi visade upp en bra fotboll och publiken såg att det lönar sig att komma hit och se på oss igen, säger Schüller.

Utöver en högeffektiv ligastart har landslagsspelaren Schüller också imponerat med sitt kloka och lugna passningsspel. Han ser luckorna och får tiden som behövs för att sätta bollen till rätt adress.

– Det känns verkligen som att jag är hemma igen och jag har njutit. Klubbmiljön är bekant, men tränarna och spelarna är nya. Det här har varit en nytändning för mig.

"Mentor för de yngre"

Den Schüller som stack iväg utomlands vintern 2016 var en annan spelare än 29-åringen som nu är en nyckelpjäs när HJK ska försöka återta tronen i finländsk fotboll.

– Då var jag ung, lovande och hungrig på att se vad som finns där ute. Nu är jag mer av en mentor för de yngre. Det känns jättekul med en ny roll i laget.

Han sätter fingret på förändringen i sin inställning. Mittfältaren har alltid varit en lagspelare, men när vi skriver 2020 är det i fokus.

– Tidigare handlade ändå en massa om att ta steg på ett individuellt plan och komma vidare. Nu är det mer uttryckligen så att jag tänker på hur vi kan vara framgångsrika som lag.

Räcker den här nivån till?

– Man vill alltid utvecklas. Om man tappar den glöden är det dags att göra något annat. Jag är fortfarande hungrig.

– Det är roligt att spela igen och känns naturligt. Jag njuter.

Effektiva i snabba spelet

Ligasäsongen är väldigt ung, men det är ingen stor skräll att tabelltäten utformas av fullpoängarna HJK, KuPS och Ilves.

Inom loppet av några veckor kommer HJK också att få mäta sig med KuPS och Ilves på planen.

Med sin bredd är HJK den stora titelfavoriten. När Schüller ska peka ut den största styrkan i årets HJK stryker han undan lagets snabba anfallsspel.

I fjol var HJK långa stunder ängsligt och långsamt. Nu går det undan ofta. För ofta?

– Ibland blir det fel rytm i spelet när vi är för ivriga att gå framåt, men vi är effektiva när vi går framåt målmedvetet och hittar passningar mellan linjerna. Då är vi svåra att stoppa – som under första femton i dagens match.

HJK:s stadskonkurrent HIFK öppnade poängkontot borta mot tippade bottenlaget RoPS på onsdagen. KuPS gjorde slarvsylta av HIFK i premiären, men Sakari Tukiainen såg till att den andra ligamatchen för sommaren gav full pott till HIFK.

Onsdagens två övriga matcher slutade mållösa. IFK Mariehamn nollade Honka och tog sin första poäng för säsongen.

Resultat, fotbollsligan:

HJK–FC Haka 3–1 (1–0)
Mål: 1–0 Roope Riski (10 min), 2–0 Rasmus Schüller (str, 53 min), 2–1 självmål (56 min), 3–1 Lucas Lingman (81 min).
Publik: 2 430.

RoPS–HIFK 0–1 (0–0)
Mål: 0–1 Sakari Tukiainen (68 min).
Publik: 1 397.

IFK Mariehamn–FC Honka 0–0
Publik: 905.

FC Lahti–SJK 0–0
Publik: 1 452.

Diskussion om artikeln