Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IIHF-chefen René Fasel ger tummen upp för NHL:s OS-comeback: ”Det finns många utmaningar – men inget torde fälla dealen”

Från 2020
Tuukka Rask och Sidney Crosby.
Bildtext Tuukka Rask och Sidney Crosby under OS i Sotji 2014.
Bild: Tomi Hänninen

Mycket talar för att NHL-spelare kommer att få spela i vinter-OS 2022. Det som saknas är en omröstning bland alla medlemmar i spelarfacket – samtidigt som ligan måste komma överens om detaljer med IIHF. Men det ska inte vara ett problem, säger René Fasel.

– Det här är väldigt goda nyheter, säger IIHF:s ordförande René Fasel enligt nyhetsbyrån AP.

Det har gått några dagar sedan NHL och spelarfacket NHLPA meddelade att man inte bara kommit överens om ramverket för att köra i gång säsongen igen – utan dessutom också fått fram ett förslag på hur kollektivavtalet kunde förlängas.

För många hockeyvänner var det viktigaste budskapet ett som inte ens har nämnts officiellt ännu: att NHL-spelarna skulle få spela i OS igen.

NHL konstaterade endast i sitt pressmeddelande att kollektivavtalet möjliggör internationella turneringar också, men nordamerikanska medier grävde snabbt fram att OS faktiskt finns med i avtalet. AP har också bekräftat saken av en insatt källa.

Enligt AP godkände NHLPA:s styrelse förslaget på tisdagskvällen amerikansk tid och nu ska en omröstning bland alla fackmedlemmar ordnas i snabb takt så att framför allt ramverket för resten av säsongen kan godkännas.

"Gav inte upp efter Pyeongchang"

När det gäller deltagandet i OS kommer beslutet inte att komma lika snabbt.

NHL måste ännu förhandla om detaljerna med bland andra IOK och IIHF – och ishockeyförbundets viceordförande Kalervo Kummola menade tidigare att förhandlingarna sannolikt kommer att dra ut på tiden.

Det som det i praktiken handlar om är pengar. Då NHL efter OS i Sotji valde att nobba OS i Pyeongchang 2018 var problemet dels att IOK inte ville betala spelarnas resor och dels att NHL inte fick använda videomaterial från turneringen i sin marknadsföring.

René Fasel säger till AP att det inte torde finnas problem den här gången.

– Det finns förstås utmaningar, men det torde inte finnas något som fäller dealen, säger han.

René Fasel.
Bildtext René Fasel.
Bild: Peter Schneider / EPA / All Over Press

Enligt Fasel hade NHL inte varit i kontakt med IIHF innan de gick med på att delta i OS igen. Det senaste mötet hade parterna i februari och då sa NHL:s vicekommissionär Bill Daly att ”de negativa aspekterna vägde tyngre än de positiva” gällande OS.

– Men vi gav inte upp heller efter beslutet om att inte tillåta spelarna att delta i Pyeongchang. Vi förstod deras situation och låter inte det påverka kommande beslut, säger Fasel.

Fasel skulle ursprungligen lämna ordförandeposten i IIHF i år, men på grund av coronaviruspandemin och utmaningarna den fört med sig har hans mandat förlängts med ett år. Det innebär att han kommer att spela en stor roll i förhandlingarna.

– Men vi är inte i en position där vi ställer krav i förhandlingarna. Vi måste helt enkelt få spelarfacket och ligan att förstå att det här är det bästa sättet att marknadsföra grenen, särskilt i Asien. Jag tror att de kommer att inse att det här är viktigt för hela grenens utveckling, säger Fasel.

Vinter-OS 2022 arrangeras i Peking i Kina. Vinterspelen 2026, som också skulle omfattas av kollektivavtalet, arrangeras i sin tur i Italien.

Diskussion om artikeln