Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pensionsbarometern: Finländarnas förtroende för pensionsskyddet har ökat i coronatider

Från 2020
Uppdaterad 09.07.2020 09:13.
En burk med slantar i. På burken står det pension.
Bildtext Förtroendet för pensionsskyddet är starkt, men finländarna vill inte sänka pensionerna eller höja pensionsåldern.
Bild: Mostphotos

Tre av fyra finländare har ett starkt förtroende för pensionssystemet. Stödet har ökat jämfört med i fjol. Coronapandemin är en av orsakerna.

Pensionsbarometern visar att finländarnas förtroende för pensionssystemet har ökat.

Tre fjärdedelar uppger att de litar på systemet. Det är en ökning med 6 procentenheter.

Den största förändringen har skett bland dem som är mellan 35 och 49 år gamla. Deras förtroende för pensionssystemet har ökat med 12 procentenheter.

En sjättedel säger att de inte litar på pensionsskyddet.

Pensionsskyddscentralen bedömer att coronapandemin är en delorsak till att finländarnas förtroende har ökat.

- De goda resultaten kan delvis förklaras med att förtroendet för de gemensamma institutionerna ofta förtroendet i och med kriser som coronapandemin, säger pensionsskyddscentralens direktör Jaakko Kiander.

Hela 90 procent av de som är i pensionsålder litar på systemet. Bland yngre åldersgrupper är förtroendet inte lika starkt.

Hellre avgifter än sänkta pensioner

Bland med dem som är mellan 25 och 34 år förekommer en oro för att bli tvungen att betala för mycket för de äldres pensioner.

I pensionsbarometern tar deltagarna ställning till hur pensionsskyddets ekonomi borde förbättras om det skulle vara nödvändigt.

De ungas oro är inte helt obefogad. Det populäraste alternativet är att höja pensionsavgifterna. Om läget kräver det - så stöder 42 procent en höjning.

En höjning av pensionsåldern får också ett visst stöd, men att sänka pensionerna tycker de flesta att är en dålig idé.

Pensionsskyddscentralen genomför varje år undersökningen pensionsbarometern. Cirka 1000 finländare deltog. Kantar TNS utförde utredningen.