Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska diskusherrarna stod för fina resultat – men mest av alla imponerade Khaddi Sagnia: ”Gör ett världsresultat”

Från 2020
Khaddi Sagnia.
Bildtext Khaddi Sagnia.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Höjd- och stavtävlingarna förstördes av ett ösregn – men till slut bjöd friidrottstävlingen i svenska Karlstad på fina resultat på bred front. Såväl Daniel Ståhl som Khaddi Sagnia imponerade stort. Det är så himla underbart, säger längdhopparen.

Khaddi Sagnia är bäst i världen i längdhopp just nu – och på onsdagskvällen kom ytterligare ett formbesked. Precis som i Jyväskylä fick också de svenska friidrottarna tampas med kyligt väder. Men åtminstone hade regnet sluta falla då damerna till slut fick hoppa längd.

Sagnia – som toppar världsrankningen med sitt tre veckor gamla 6,81 – stod igen för en imponerande insats och knep segern med 6,76.

– Så bra. Så himla underbart. Jag behöver verkligen de här tävlingarna, jag behöver höja min lägstanivå. Jag är nöjd med tävlingen, även om vi behövde vänta en tid innan vi fick börja hoppa, säger Sagnia till SVT Sport.

– Jag behöver fler tävlingar för att komma i gång. Det har börjat fungera bättre med ansatsen, nu är det bara att nöta och nöta.

I herrtävlingen gick segern till Thobias Montler med 8,02. Den tidigare höjdhoppsstjärnan Kajsa Bergqvist var ändå mest imponerad av Sagnias insatser.

– Det var mycket fina tävlingar men längdhoppet tyckte jag var särskilt kul att se ... Khaddi Sagnia är tillbaka efter alla möjliga skadeproblem som hon har haft. Hon gör ett världsresultat med 6,76. Det värmde i hjärtat, säger hon i SVT:s sändning.

Toppresultat i diskus, men mycket annat regnade bort

De andra fina tävlingarna som Bergqivst talar om? I första hand diskus. Daniel Ståhl knep där segern med 68,10 närmast före den lovande landsmannen Simon Pettersson, som i sin tur stannade tre centimeter från sitt personliga rekord med 66,90.

– Det är för dålig nivå, men det kommer bli bättre snart, säger Daniel Ståhl till SVT om sin egen prestation. Men Pettersson kan han lätt hylla:

– Det är helt otroligt, han är på gång, säger Daniel Ståhl om sin landsman.

Den svenska diskuskastaren Daniel Ståhl tävlade i Åbo i juni 2019.
Bildtext Daniel Ståhl.
Bild: Jaakko Stenroos / AOP

Det fanns potential för fina resultat också i herrarnas höjdhopp och stavhopp, men ett regnoväder förstörde Melwin Holms och Armand Duplantis chanser att göra nya rekord.

”Mondo” Duplantis tog segern i stavhopp med 5,72. En klart sämre notering än bland annat världsrekordet han innehar.

– Jag hade inget val. Fysiskt mådde jag bra men vädret tillät mig inte att fortsätta. Jag hade högre förväntningar, säger Duplantis.

Holm försökte däremot hoppa i ösregnet, men klarade inte av att förbättra sitt personliga rekord. Det i ett skede då de flesta trodde att tävlingen hade blivit avbruten.

– Nej, det kom ju inte upp någon kon och då var det bara att hoppa, säger han till Aftonbladet efteråt och tillägger att det var första gången han tävlat i regn.

Diskussion om artikeln