Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Toppuniversitet i USA stämmer regeringen på grund av Trumps nya visumregler för utländska studerande

Från 2020
Harvard University
Bildtext M.I.T. kommer att ordna närundervisning i några kurser den här hösten, men de flesta kurser ordnas på distans.
Bild: AFP / Lehtikuva

De amerikanska toppuniversiteten Harvard University och Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) stämmer Trumpadministrationen, skriver New York Times.

Det här efter att president Donald Trumps regering meddelat att utländska studerande inte får stanna i landet, om alla kurser vid läroinrättningen de studerar vid ordnas på distans i höst.

Flera universitet och högskolor i USA har tidigare den här veckan meddelat att de planerar att börja, eller fortsätta, med att ordna sin undervisning på distans, på grund av coronaepidemin.

Harvard anser att regeringens beslut om att deportera utländska studerande, har tagits för att pressa universiteten och högskolorna att öppna igen.

- Direktivet kom utan förvarning, och dess grymhet överträffas endast av dess hänsynslöshet. Det verkar med avsikt vara utformad för att pressa högskolorna och universiteten att öppna igen för närundervisning, skriver Harvards rektor Lawrence Bacow, på universitetets hemsida.

En bro med Massachusett's Institute of Technology i bakgrunden
Bildtext Harvard University planerar att ordna all sin undervisning på distans i höst.
Bild: AFP / Lehtikuva
Massachusett's Institute of Technology campusområde
Bildtext Massachusetts Institute of Technologys campusområde
Bild: AFP / Lehtikuva

"Är skolorna 100 procent online så ska inte folk vara här"

På måndag meddelade USA:s immigrations- och tullmyndighet ICE, att utländska studerande vars utbildning ordnas på distans i höst, ska lämna landet eller byta till en skola som åtminstone delvis erbjuder närundervisning.

Vice sekreterare vid USA:s inrikessäkerhetsdepartement, Kenneth Cuccinelli, försvarade de nya reglerna i en intervju med CNN på tisdag.

- Om skolorna inte tänker öppna, eller är 100 procent online, så väntar vi oss inte att folk ska vara här (i USA).

Han tillägger att det är skolornas beslut, eftersom de har makten att bestämma om de tänker ordna närundervisning eller inte.

Harvard tog tillsammans med M.I.T. ärendet till en federal domstol i Boston på onsdag.

Med stämningen försöker universiteten tillfälligt förhindra regeringen att verkställa de nya reglerna, med hänvisning till att de strider mot lagen.

Källor: New York Times, CNN

Diskussion om artikeln