Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oxfam: Hungern i coronakrisens spår kan döda fler än vad viruset gör

Från 2020
Sjukvårdare i skyddsdräkter i stadsdelen Ambujwadi i Mumbai i måndags.
Bildtext Sjukvårdare i skyddsdräkter utförde hälsokontroller i stadsdelen Ambujwadi i Mumbai, Indien, i måndags.

I slutet av året kan upp till 12 000 människor dö varje dag av hunger i coronakrisens spår. Den varningen kommer från hjälporganisationen Oxfam. Fler människor kan komma att dö av hunger än själva viruset.

Oxfams nya rapport "The Hunger Virus" (hungerviruset) utgår delvis från uppgifter från FN:s livsmedelsprogram WFP och visar att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på gränsen till svält i år på grund av de socioekonomiska effekterna av coronapandemin.

Det handlar bland annat om den massarbetslöshet och om störningar i livsmedelsproduktion och -leveranser som coronakrisen leder till.

Pandemin har förvärrat matsituationen i de tio värst hungerdrabbade länderna i världen, som exempelvis Jemen, Venezuela och Sydsudan, men den har också lett till att nya områden drabbats av allvarlig hunger.

Samtidigt fortsätter personerna på toppen att göra vinster

Som exempel nämner Oxfam Brasilien där miljontals fattiga arbetare har förlorat sina jobb och Indien där reserestriktioner har förhindrat säsongsarbete under skördesäsongen.

Exempelvis i Jemen har matbristen förvärrats ytterligare av att penningförsändelserna från anhöriga utomlands har minskat med 80 procent på grund av arbetslösheten i Gulfländerna. Dessutom har pandemin stängt gränser och leveransvägar för livsmedel.

Oxfam påpekar också att "samtidigt fortsätter personerna på toppen att göra vinster".

- Åtta av de största mat- och dryckesföretagen har sedan januari betalat ut 18 miljarder dollar till aktieägare medan pandemin spridits över världen. Det är tio gånger mer än vad som enligt FN behövs för att förhindra att människor går hungriga, säger Chema Vera, tillfällig internationell vd vid Oxfam.

Källor: oxfam.se, oxfam.org, AP

Diskussion om artikeln