Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien avslutar utlämningsavtal med Hongkong på grund av säkerhetslagen - förlänger visum för Hongkongbor i landet

Från 2020
Demonstration för pressfrihet.
Bildtext Australien öppnar för Hongkongbor att stanna i landet och få permanent uppehållstillstånd. Liknande åtgärder vidtogs 1989 efter massakern på Himmelska fridens torg.

Australien avslutar utlämningsavtalet med Hongkong på grund av den nya nationella säkerhetslagen och antyder att den kan användas mot oliktänkare. Kina anklagar Australien för inblandning i interna angelägenheter och hotar med konsekvenser.

Australiens premiärminister Scott Morrison meddelar att landet säger upp utlämningsavtalet med Hongkong.

Orsaken är enligt Morrison att den nya säkerhetslagen Kina införde i den autonoma regionen innebär en "fundamental ändring av omständigheter" i Hongkong.

I Australiens ögon innebär lagen också ett brott mot Hongkongs grundläggande lagar, områdets de facto konstitution.

Lagen anses göra det lättare för Kina att straffa oliktänkare och kritiker i det autonoma området.

Australiens premiärminister Scott Morrison
Bildtext Omständigheterna i Hongkong har förändrats fundamentalt på grund av den nationella säkerhetslagen, menade Morrison.
Bild: AAP Image

Också Kanada har tidigare avslutat sitt utlämningsavtal med Hongkong, på grund av farhågor för att det kunde användas mot den kinesiska regeringens politiska motståndare.

Morrison Sade också att Australien förlänger visum för de Hongkongbor som befinner sig i Australien med fem år, och banar väg för studenter från Hongkong att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Också invandring av humanitära skäl skulle göras lättare för Hongkongbor.

- Det kommer att finnas människor som har Hongkongs medborgarskap som söker ett ställe att flytta till, ett ställe där de kan starta ett nytt liv, dit de kan ta sina affärer och sitt kunnande, sade Morrison och antydde att de nya reglerna kan gälla också Hongkongbor som reser till Australien i framtiden.

Morrison sade att han hoppas att Kina inte försöker stoppa Hongkongs invånare från att använda Australiens erbjudande.

"Faller på era egna fötter"

Kina fördömde snabbt Australiens regering och hotade med svåra konsekvenser, även om den kinesiska regeringen inte specificerade vilka konsekvenser det kunde vara frågan om.

En talesperson för landets utrikesministerium uppmanade Australien att dra tillbaka sina ogrundade anklagelser och åtgärder.

- Kina vidhåller rätten att ta till fler åtgärder, och ansvaret för alla konsekvenser kommer att vila på Australiens axlar, sade talespersonen.

Affischer som  gör reklam för den nya nationella säkerhetslagen i Hongkong
Bildtext Kina har uppgett att lagen är ämnad för att återuppbygga stabilitet och välfärd i Hongkong och bara kommer att gälla ett fåtal fall.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Försök att trycka ner Kina kommer aldrig att lyckas.

Också landets ambassad i Australien reagerade.

- Vi uppmanar den australiska sidan att genast sluta blanda sig i Hongkongs affärer och Kinas interna angelägenheter, under vilka svepskäl som helst och på vilket sätt som helst, skrev Kinas ambassad i Canberra.

- Annars kommer det bara att leda till att ni lyfter en sten som till slut faller på era egna fötter, fortsatte ambassaden.

Varning till medborgare i Hongkong

Australien uppdaterade nyligen sina reserekommendationer för Hongkong med en varning om den nya säkerhetslagen.

Lagen befaras också användas mot utlänningar och Kina anses ha gripit utländska medborgare och anklagat dem för brott i politiskt syfte.

Börsen i Hongkong
Bildtext Hundratusentals utlänningar jobbar i Hongkong, framförallt inom finanssektorn som är områdets absolut viktigaste näringsgren.
Bild: EPA/ALEX HOFFORD

Kring 100 000 australiska medborgare bor i Hongkong och bör nu överväga om de borde flytta hem, skriver landets utrikesministerium.

- Australier bosatta i Hongkong borde överväga om det är nödvändigt att stanna där om den nya lagen väcker oro.

- Myndigheter i Kina har gripit utlänningar för att de "äventyrar nationell säkerhet". Australier kan också riskera godtyckligt gripande, står det i rekommendationen.

Tävlan om pengar och talang

Australien har också tidigare givit fristad åt kinesiska oliktänkare och studenter.

Efter massakern på Himmelska fridens torg och massgripandet av demokratiaktivister och oliktänkare som följde massakern år 1989 gav Australien 42 000 kineser, främst studenter, i landet asyl.

Bakom Australiens erbjudande om en lätt väg till permanent uppehållstillstånd finns också en tät kamp om de utbildade, välbärgade Hongkongbor eller internationella företag som nu kan tänkas vilja lämna området.

Hang Seng Index i Hong Kong 5.9.11
Bildtext Många länder är intresserade av utbildade Hongkongbor och företag som nu har sina regionhögkvarter i självstyret.
Bild: EPA/YM YIK

Morrison riktade en särskild inbjudan till de många finans-, konsult- och mediebolag som har sina regionhögkvarter i Hongkong.

- Om det finns företag som vill flytta till Australien, som skapar jobb, investeringar, möjligheter för Australien kommer vi proaktivt att försöka uppmuntra det, sade Morrison.

Också Taiwan har sagt att Hongkongbor och företag från självstyret tas emot med öppna armar.

Storbritannien har gjort det lättare för Hongkongbor som redan har möjlighet att få en speciell typ av brittiskt pass att få permanent uppehållstillstånd och bli medborgare.

Många Hongkongbor tros överväga att lämna området då de känner att områdets autonomi och deras möjlighet att verka där är hotade.

Diskussion om artikeln