Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rekordstora mängder mikroplastpartiklar i prov tagna utanför Borgå - orsakerna kan vara många

Från 2020
Småbåtshamn med segelbåtar.
Bildtext Mängden mikroplastpartiklar var förvånansvärt hög i Nikuviken.
Bild: YLE / Leo Gammals

Prover visar att det finns mikroplastpartiklar utanför många kuststäder, men mest utanför Borgå. Forskare Jyri Tirroniemi vid Finlands miljöcentral tror att föroreningen beror på flera faktorer.

Forskare vid Finlands miljöcentral (SYKE) har hittat rekordstora mängder mikroplast i vattnen utanför Borgå. Nyheten publicerades först av MTV Uutiset.

Det handlar om 22 000 mikroplastpartiklar i ett kilo torrt bottensediment i ett prov taget nära Nikuvikens strand.

Orsakerna till varför mikroplastpartiklar samlats på bottnen är många, säger forskare Jyri Tirroniemi till Yle Östnyland.

- Det är fråga om flera källor och naturförhållandena inverkar på var de hamnar, till exempel strömmar och vindar. Men vi vet inte tillräckligt om vad det beror på och varifrån partiklarna kommer än.

Utsikt över en vik i sommarväder.
Bildtext Strömmar för all möjligt in i Nikuviken under årens lopp.
Bild: YLE / Leo Gammals

Resultatet baserar sig på ett enda prov från 2017 och Tirroniemi poängterar att mängden partiklar kan variera om man skulle följa upp med flera prov.

- I det här provet har det inte gjorts en materialanalys så vi kan inte säga något om källorna, bara mängden, säger Tirroniemi.

För att utreda exakt vad det är för sorts plast och varifrån den kommer skulle man vara tvungna att ta ett nytt prov.

- Materialet från Nikuviken är analyserat för vår del och har redan förstörts. Man borde dessutom ta flera prov för att kunna bekräfta varifrån mikroplasten kommer, konstaterar Tirroniemi.

Eftersom provet togs redan för tre år sedan kan det inte innehålla partiklar från branden i augusti 2019, då en stor byggnad totalförstördes vid Kervo stads rekreationsområde i Nikuviken.

Borgå kan idka förebyggande arbete

Kan Borgå stad då göra något för att minska mängden mikroplastpartiklar i vattnen längs strandlinjen?

- Det är så gott som omöjligt att städa bort mikoplaster ur sedimentet. Man måste ta bort hela bottensedimentet men det är ju ingen vits med det. Det enda man kan göra är förebyggande arbete, försöka se till att det inte finns plaster i naturen som sedan blir mikroplaster.

Tirroniemi betonar att var och en kan göra en insats genom sitt eget beteende, att inte slänga skräp omkring sig och se till att fisknäten inte försvinner i djupet.

Trafiken är en miljöbov

I tidigare forskning framkommer att trafiken är en av de stora miljöbovarna när det gäller mikroplastpartiklar.

Vid miljöcentralen följer man också med nedskräpningen vid badstränder.

Kuvassa on luontoon hylätty tupakantumppi.
Bildtext Tobaksfimpar hamnar ofta i havet och blir en del av den omfattande föroreningen. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Enligt äldre forskare Sanna Suikkanen är nedskräpningen mindre vid naturstränder och större vid städernas badstränder. 90 procent består av produkter av plast- och skumplast. 70 procent består av tobaksfimpar.

Dagvattnet är också en bidragande faktor till förorening. Det har forskarna kommit fram till efter en studie bland kuststädernas miljöexperter.

Andra faktorer är översvämningar i kloaker, olagliga avstjälpningsplatser, snö som förvarats och deponerats efter att ha skottats från gator, brist på soptunnor och avfall efter byggarbeten.

Diskussion om artikeln