Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Juthbackamarknaden får ge vika för pandemin – för svår att ordna under nuvarande läge

Från 2020
Uppdaterad 09.07.2020 13:25.
Juthbacka marknad i Nykarleby.
Bildtext Arkivbild från Juthbackamarknaden.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Nu är det klart att även den populära Juthbackamarknaden i Nykarleby ställs in på grund av coronapandemin.

Beskedet var väntat, eftersom arrangörerna redan tidigare signalerat att det kan bli svårt att uppfylla bestämmelserna som myndigheterna kommit med för samlingar på över 500 personer.

Bland annat bestämmelserna om att hålla avstånd och att kunna spåra eventuell smitta är ytterst svåra att genomföra
på ett säkert sätt, uppger arrangören Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap.

Juthbackamarknaden skulle ha ägt rum 21–22 augusti, men tyvärr tvingas vi nu göra många besvikna konstaterar Peter Nyman, som är ordförande för Jakobstadsnejdens veteranbilsällskap.

- Att ordna så att dessa bestämmelser uppfylls på en marknad av den storlek och form som Juthbackamarknaden är skulle kräva förändringar som gör att marknaden skulle förlora sin karaktär av nöje och folkfest. Och det vill vi inte, säger Nyman.

Är det så att det känns som ett för stort ansvar för er att ta med tanke på exempelvis just smittspårning och dylikt?

- Ja, utan vidare. Bara det att marknadsområdet inte är inhägnat gör det svårt, utan folk kommer och går. Och vi vill ju inte heller att Nykarleby ska bli någon typ av centrum för ny smittspridning, att viruset skulle ta ny fart för att vi ordnar marknad. Det här hoppas vi att folk ska ha förståelse för.

Debatt för och emot

Nyman är väl medveten om den tudelade debatt som ägt rum, inte minst i sociala medier, kring marknadens vara eller icke vara.

- Jag vet att det finns många som absolut vill att marknaden ska ordnas och ungefär lika många som inte vill att den ska ordnas. Nu under de senaste dagarna har jag inte blandat mig i debatten destu mer, för den tar inte särskilt mycket hänsyn till de fakta som vi har kommit med.

Jakobstadsnejdens veteranbilsällskap fattade beslutet under sitt styrelsemöte på onsdagen. Samtidigt beslöt man att årets marknad skjuts fram med ett år. Den hålls istället i augusti 2021.

- Då hoppas vi få återkomma med en marknad minst lika bra som tidigare år.

Många försäljare har redan betalt för en plats på den marknad som nu ställs in. De flyttas automatiskt till marknaden 2021 och kvarstår alltså. Den som vill avboka ska kontakta arrangörerna.

Uppdaterad klockan 13.25 med fler citat av Peter Nyman.