Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Får Kaapo Kakko spela i NHL-slutspelet? Inte ens klubben verkar veta: ”Men just nu räknar vi med att ha med honom i truppen”

Från 2020
Kaapo Kakko i New York Rangers.
Bildtext Kaapo Kakko.
Bild: /All Over Press

NHL och spelarfacket håller just nu på att slå fast ramverket för hur säsongen kan avslutas. En punkt gäller spelare som hör till riskgruppen – och inte ens klubbarna vet hur den ska tolkas. En spelare som omfattas av regeln är Kaapo Kakko.

NHL-slutspelet ska köra i gång i början av augusti med en utvidgad första omgång. Där ställs New York Rangers mot Carolina Hurricanes i en bäst-av-fem-serie.

Men kommer Kaapo Kakko att vara med i laget?

Trots att nykomlingen inte varit lika poänghungrig som fansen eller klubbledningen förväntade sig inför säsongen ser åtminstone klubbchefen John Davidson gärna att finländaren spelar.

Problemet är att han kanske inte får göra det. Enligt ramverket, som inte klubbats igenom ännu, kommer ligan att stoppa spelare som ”kan anses ha en substantiell risk att insjukna allvarligt av coronaviruset” – alltså i klarspråk hör till en riskgrupp.

Kakko, som har både typ 1-diabetes och celiaki, hör till riskgruppen. Montreal Canadiens Max Domi är ett annat stort namn som kan stoppas av regeln.

"I slutändan är det hans beslut"

Enligt tidningen New York Post har Rangers fortsättningsvis inte ett svar på frågan. Klubbchefen Davidson sa i juni att det är läkarna som ska fatta beslutet – inte lagledningen.

– Om läkarna säger att han inte ska spela så gör han inte heller det. Det är så pass simpelt, sa Davidson då och tillade:

– Men just nu räknar vi med att ha med honom i truppen. Vi anser att det är säkert för honom så länge vi följer alla protokoll. Men om något sker så kan vi reagera på det. I slutändan är det också hans beslut. Om han vill spela så kan vi inte stoppa honom.

Enligt tidningen är klubbens inställning fortfarande den samma. Det bekräftar också Kakkos spelaragent Andy Scott som säger att ”planen för Kakko fortfarande är att spela” för tidningen.

Enligt New York Posts uppgifter är Kakko redan i New York. Klubben har inte kunnat berätta om Kakko hör till spelarna som deltagit i New York Rangers frivilliga träningspass som ordnats de senaste veckorna.