Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Jag hoppas att man inte ses som en fara" – resenärer från Tyskland fröjdas över semester i Finland

Från 2020
Christine Birkel väntar på sin resa till Finland.
Bildtext Christine Birkel ser fram emot resan till Finland.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Från och med måndag får turister från flera europeiska länder, däribland Tyskland, igen fritt resa till Finland. Att också fritidsresor nu är möjliga är något som många med stor förväntan har sett fram emot.

– Mitt flyg går redan på torsdag och jag hade i själva verket bokat resan redan innan det blev klart att fritidsresor igen blir tillåtna, säger Finlandsentusiasten Christine Birkel.

Som en mycket aktiv resebloggare hade hon fram till regeringens beslut i onsdags räknat med att kunna resa in i landet för att utföra arbetsuppdrag.

– Jag var ändå rädd för att inte ha de rätta dokumenten med mig och att jag därför blir stoppad på Helsingfors-Vanda flygplats. Det känns betydligt skönare att åka iväg nu efter att allt resande från Tyskland igen är tillåtet.

För Birkel och många andra som gärna tillbringar sin semester i Finland har de senaste veckorna varit svåra. På sociala medier har diskussionen om reserestriktionerna gått het.

– Många har nog frågat sig varför Finland inte är berett att ta emot tyskar trots att coronaläget här är under kontroll och trots att man testar intensivt. Samtidigt var förstås många av mina vänner och bekanta också sorgsna då de så gärna besöker Finland, säger Birkel.

Finland i stället för Sverige

Efter resenärerna från Ryssland utgör tyskarna den näst största turistgruppen i Finland, åtminstone sett till övernattningarna. Ifjol stod tyskarna för dryga 660 000 övernattningar.

Resebloggaren Birkel utgår från att intresset för Finland nu kan vara relativt stort.

– Vi har i Tyskland en stor grupp mänskor som intresserar sig för Norden och då många nu väljer bort Sverige, faller fokus i stället på bland annat Finland.

– Här spelar det också en viss roll att Finland upplevs som säkert utgående från hur man har tacklat coronakrisen, säger Birkel.

Hon hoppas också att de finländska företagarna i turistbranschen ska ta vara på Finlands trumfkort i krisen, det vill säga naturen och det utrymme man har.

Hur många tyskar som nu nappar på möjligheten att åka till Finland är ändå svårt att säga.

– Det finns säker en del som nu spontant bestämmer sig för att åka. Och i södra Tyskland börjar ju skolloven och semestertiden först om några veckor.

Endast lokala utbrott

I Tyskland är coronaläget för tillfället under kontroll. På de allra flesta håll i landet avviker situationen inte överhuvudtaget från den i Finland.

Att antalet fall ändå tidvis har ökat under de senaste veckorna hänger framför allt ihop med stora lokala utbrott, som till exempel vid ett slakteri i staden Gütersloh.

Restriktioner infördes på nytt i de två drabbade regionerna, men samtidigt visade det sig att smittan endast i mycket begränsad utsträckning hade spridits utanför företaget.

– Jag hoppas förstås att man i Finland inte ses som en fara. Vi har haft strikta restriktioner och siffrorna i Tyskland är mycket bättre än siffrorna i till exempel Sverige, säger Birkel.

Själv kommer hon dessutom för det mesta att vara helt isolerad från omvärlden.

– Det blir stuga, bastu och sjö. Finland är det ideala resemålet efter några mycket ansträngande månader.