Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Privatperson förde granat till polisstationen i Ekenäs - polisstationens jourtjänst tömdes och avspärrades i flera timmar

Från 2020
Uppdaterad 10.07.2020 11:38.
En granat som en privatperson lämnade in till polisen.
Bildtext Granaten som lämnades in hos Raseborgs polisstation i Ekenäs.
Bild: Polisen

Raseborgs polisstation i Ekenäs fick på onsdagen ta emot en odetonerad granat. Det var en privatperson som hittat granaten hemma hos sig. Omedveten om hur man bör agera i dylika fall förde hen granaten till polisen.

I ett pressmeddelande beskriver Västra Nylands polisdistrikt personen som lämnade in granaten som "en hjälpsam invånare".

Trots att personen uppenbarligen handlade i god tro när hen lämnade in sprängämnet på polisstationen ledde det till att stationens jourtjänst fick utrymmas och avspärras i flera timmar. Det här efter att det uppdagades att det var frågan om en granat av den typ som används vid bruk av granatkastare.

Försvarsmaktens personal avhämtade granaten senare, och ingen kom till skada.

Rör inte sprängämnen du hittar - ring 112

Med anledning av incidenten påminner polisen nu om att sprängämnen alltid innebär en risk för upphittaren och för personer i närheten. Risken ökar ytterligare när man transporterar sprängämnet.

Enligt polisen ska man ringa 112 om man hittar ett sprängämne. Nödcentralen ger då instruktioner om hur man skall gå tillväga.

En specialutbildad polispatrull anländer sedan till platsen för att ta hand om sprängämnet.

Endast patroner och till exempel nödraketer, som man med säkerhet vet att de är ofarliga, kan man själv föra till polisen för förstöring.

Artikeln uppdaterades 9.7 klockan 15:50 med uppgiften om att det rör sig om Ekenäs polisstation.