Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stjärnan Chris Froome klar för Kjell Carlströms stall – sportchefen är stolt över tunga värvningen: "Otroligt stort förstås"

Från 2020
Uppdaterad 09.07.2020 18:44.
Chris Froome i den gula ledartröjan höjer upp blomkrans och mjukisdjur.
Bildtext Den gula ledartröjan i Tour de France är bekant för Chris Froome.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Cykelstallet Israel Start-Up Nation, med Kjell Carlström som sportchef, har värvat ett riktigt stjärnnamn. Från och med nästa säsong ska den fyrfaldige Tour de France-vinnaren Chris Froome representera stallet – tills han slutar. Det har varit mycket spekulationer den senaste tiden, säger Carlström till Yle Sporten.

Chris Froome var ett av 2010-talets absolut hetaste namn i cykelvärlden.

Britten nådde stora framgångar med Team Ineos då han bland annat tog hem totalsegern i Tour de France hela fyra gånger (2013, 2015, 2016 och 2017), Vuelta a España två gånger (2011 och 2017) och Giro d'Italia en gång (2018).

I fjol var Froome med om en allvarlig olycka, men i år ska han jaga ytterligare en Tour de France-titel med Team Ineos. Årets uppskjutna Tour inleds den 29 augusti.

Nästa år antar 35-åringen en ny utmaning. Han ska vara ledstjärnan i Israel Start-Up Nation, ett stall där Kjell Carlström basar.

– Det har varit ett fenomenalt decennium med stallet, vi har uppnått så mycket tillsammans och jag kommer att bära med mig minnena för evigt, kommenterar Froome på Ineos webbplats.

"Mycket spekulationer"

När Yle Sporten når Kjell Carlström är han stolt – men fåordig.

– Det här är otroligt stort förstås, men desto mer kan jag inte kommentera före den 1 augusti, säger den tidigare proffscyklisten från Östnyland.

Orsaken är att man tekniskt sett kan skriva ett avtal med Froome först i augusti. Ändå ville stallet komma ut med överenskommelsen redan nu.

– Vi kom ut med det här redan nu för att ge arbetsro åt laget och honom.

Cyklisten Kjell Carlström
Bildtext Kjell Carlström är sportchef för Israel Start-Up Nation.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

– Det har varit mycket spekulationer den senaste tiden, medger Carlström, som varit sportchef för stallet sedan 2016.

Stallet meddelade att brittens kontrakt gäller för resten av hans karriär. Hur länge det blir vet inte Carlström.

Hans stall grundades så sent som 2015. I vintras steg man till den högsta nivån, World Tour.

– Chris har haft en exceptionell karriär. Vi tror att han har både vilja och fysisk förmåga att vinna fler stora etapplopp med oss, samtidigt som han kan fungera som mentor för våra unga förmågor, uttalade sig Carlström på stallets webbplats.

Diskussion om artikeln