Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eurogruppen valde ny ordförande: Irlands finansminister Paschal Donohoe kommer att leda diskussionerna om hur eurovalutan ska klara av coronakrisen

Från 2020
Uppdaterad 09.07.2020 20:47.
En man i beige jacka stiger ut ur en bil och vinkar.
Bildtext Donohoe har verkat som Irlands finansminister sedan 2017.

Donohoe vann över förhandsfavoriten Nadia Calviño och blir nu den som axlar rollen att koordinera euroländernas finanspolitik och tillväxt.

Ordföranderacet var ytterst tajt och varade i över en timme.

För att bli vald direkt behövdes enkel majoritet, vilket skulle ha krävt 10 röster eller fler av 19. Valet gick emellertid till en andra omgång mellan de två mest populära kandidaterna, Spaniens ekonomiminister Nadia Calviño och Irlands finansminister Paschal Donohoe.

Alla stora länder uppges ha stött Calviño i den andra omgången, men det var de små länderna som överraskande stoppade hennes utnämning genom att ge sitt stöd till Paschal Donohoe.

Donohoe har verkat som Irlands finansminister sedan 2017. Hans parti Fine Gael hör till EPP som är den största gruppen i Europaparlamentet. Donohoe är en högerkonservativ kandidat som uppträtt som en representant för små länder och talat för att skapa konsensus mellan de norra och sydliga EU-länderna.

Han har även försvarat de amerikanska digitala jättarna gentemot EU-kommissionens anklagelser om skattesmitning och beskyllningar om att teknologibolaget Apple tagit emot olagligt stadsbidrag av Irland.

Luxemburgs finansminister drog sig ur efter första omgången

Valet avgjordes mellan tre finansministrar som anmält intresse att efterträda Portugals tidigare finansminister Mário Centeno. Posten blev ledig då Centeno meddelade om sin avgång som finansminister i början av juni.

Trots att Nadia Calviño var förhandsfavorit i valet, var det alltså slutligen Donohoe som segrade.

Förutom Calviño och Donohoe kandiderade Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna, som drog sig ur ordförandekampen efter valets första omgång.

Finland representerades under mötet av Finlands finansminister Matti Vanhanen (C). Regeringen har inte uppgett på förhand vem Finland ämnar ge sitt stöd till, men tidigare berättade källor till Kauppalehti att Finland planerat att stöda Spaniens Calviño.

Valet ordnades som en videokonferens på grund av coronaläget.

Ordföranden ska hitta kompromisser för ekonomiska lösningar

Eurogruppen är ett informellt organ där ministrar från de 19 euroländerna diskuterar frågor som berör eurovalutan. Den samlas i regel en gång i månaden.

Gruppens ordförande, som har en mandatperiod på 2,5 år, har en betydande roll när det gäller att koordinera euroländernas finanspolitik och tillväxt, och hitta kompromisser mellan de norra och södra euroländerna.

Den gemensamma valutans framtid kan vara hotad om man inte lyckas svara mot den ekonomiska utmaning som coronakrisen innebär.

Under coronakrisen har eurogruppen haft en central roll i att jobba fram EU:s krispaket på 540 miljarder.

I samband med kvällens möte diskuteras också EU-kommissionens färska ekonomiska prognos, som förutspår allt dystrare utsikter för ekonomin – en förväntad nedgång på 8,7 procent inom euroområdet i år.

Källor: Reuters, Yle Uutiset, AFP, STT

Diskussion om artikeln