Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Seouls försvunna borgmästare hittades död, tros ha begått självmord - Park Won-Soon var tippad att bli Sydkoreas nästa president

Från 2020
Man med glasögon talar i en mikrofon.
Bildtext Park Won-Soon var Seouls borgmästare sedan 2011, omvald två gånger.

Seouls borgmästare Park Won-Soon hittades död, efter att ha tidigare i dag anmälts som försvunnen, rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Polisen misstänker inget brott.

Tidigare på torsdagen inledde den sydkoreanska polisen en massiv sökinsats i Seoul med hundar, drönare och 600 poliser, efter att dottern till huvudstadens borgmästare anmält honom saknad på eftermiddagen. Hon uppgav att pappan lämnat hemmet fyra-fem timmar tidigare och stängt av sin telefon.

Enligt nyhetsbyrån AP hade borgmästaren uttryckt sig kryptiskt till sin dotter på morgonen, vilket hon senare tolkat som "ett sista meddelande".

Efter många timmar hittades Park Won-Soons kropp slutligen på kvällen finsk tid vid ett skogsområde i stadens norra delar, nära en restaurang . Den sydkoreanska polisen har uppgett att man inte tror att något brott hänt i samband med det skedda.

Enligt AFP och Reuters misstänks borgmästaren ha begått självmord.

En av Sydkoreas favoritpolitiker anmäld för sexuella trakasserier

64-åriga Park Won-Soon var Seouls borgmästare sedan år 2011, och har beskrivits som en av Sydkoreas mest kända politiker, som blivit omvald till sin post två gånger.

Han hade en betydande roll i att tygla coronavirusets spridning i Seoul, och betraktades som en av de potentiella kandidaterna i det sydkoreanska presidentvalet år 2022.

Före sin karriär som borgmästare jobbade han som människorättsaktivist, och krävde bland annat att kvinnor som tvingats jobba i bordeller under den japanska ockupationen av Sydkorea skulle få rättvisa.

Han stödde MeToo-rörelsen och hade startat uppmärksammade kampanjer mot sexuella trakasserier.

Nyligen ska Park Won-Soon emellertid själv ha blivit polisanmäld för sexuella trakasserier av en tidigare sekreterare. Polisen hade inlett en förundersökning i ärendet.

Källor: Yonhap, AP, Expressen, TT

Diskussion om artikeln