Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Räknefel i de juridiska utbildningarnas inträdesprov - gäller inte studier på svenska vid Helsingfors universitet

Från 2020
Uppdaterad 10.07.2020 12:05.
En studerande i Helsingfors universitets huvudbibliotek sitter med hörlurar i öronen och med ryggen vänd mot kameran.
Bildtext Felet berör den gemensamma ansökan till juridiska utbildningarna vid Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet samt Lapplands och Tammerfors universitet.
Bild: Lehtikuva

Felet berör över 600 studerande som sökt in till de juridiska utbildningarna vid Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet, Åbo universitet samt Lapplands och Tammerfors universitet.

Östra Finlands universitet rapporterar om att man upptäckt ett fel i samband med poängräkningen i inträdesprovets andra del.

– Det handlar om en uppgift där man för fel svar borde ha fått noll poäng, men det istället har givits ett minuspoäng, förklarar professor Antti Aine vid Helsingfors universitet.

Han säger också att räknefelet har gjorts i de finskspråkiga proven. Det betyder att de som har sökt in till den svenskspråkiga utbildningen vid Helsingfors universitet inte behöver oroa sig.

600 sökande berörs

I ett pressmeddelande som skickades på torsdagskvällen uppges att den optiska poängräkningen gett minuspoäng för svar där examinanden kryssat i att denne inte svarar på en fråga, trots att så inte borde ske.

Sammanlagt 620 personer deltog i inträdesprovets andra fas i den gemensamma ansökan för juridiska utbildningarna vid Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet, Åbo universitet samt Lapplands och Tammerfors universitet. Felet med den optiska poängräkningen berör de flesta av dem.

Alla deltagare har informerats om felet per e-post.

Högskolorna tar in fler - ingen antagen mister platsen

Enligt universitetets pressmeddelande kommer felet att åtgärdas genom att korrigera antagningsresultatet, och inga åtgärder förutsätts av sökandena.

De som redan fått besked om studieplats får behålla den, ingen som noterats som antagen förlorar alltså sin studieplats. Poänggränserna justeras och fler studerande kommer att tas in i och med misstaget, meddelade universiteten på fredag förmiddag.

Tidigare i maj rapporterades om fel i det första intagningsprovet inom juridik, som gjordes elektroniskt. Det andra provet genomfördes däremot normalt på plats vid universiteten.

Uppdaterad 10.7 klockan 9.20 med Antti Aines kommentarer. Uppdaterad kl 11.59 med att redan antagna får behålla sin studieplats.

Källor: Östra Finlands universitet, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln