Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ännu en mystisk explosion i Iran - nu i västra Teheran

Från 2020
En lagerlokal som skadades i branden vid kärnenergianläggningen i Natanz förra torsdagen.
Bildtext En lagerlokal som skadades i branden vid kärnenergianläggningen i Natanz förra torsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Natten till fredagen rapporterade det statliga iranska tv-bolaget Irib om en kraftig explosion i huvudstaden Teheran. Inga detaljer om explosionen avslöjades, men det har skett flera mystiska bränder och explosioner i Iran under den senaste tiden.

Nattens explosion ska ha inträffat i de västra utkanterna av huvudstaden Teheran och Irib rapporterar om omfattande strömavbrott i samband med explosionen. Enligt nyhetsbyrån Reuters anger Irib ingen orsak till explosionen och rapporterar inte heller om några eventuella skador av den.

Anledningen till att nyheten ändå väcker uppmärksamhet är den serie explosioner och bränder som inträffat kring militära, industri- och kärnkraftsanläggningar i Iran under de allra senaste veckorna.

I tisdags rapporterade Iran om en explosion vid en fabrik söder om Teheran där två människor omkom.

Cyberattack bakom branden i Natanz?

Förra torsdagen brandhärjades delar av kärnenergianläggningen i Natanz, drygt 30 kilometer söder om Teheran. Senare medgav den iranska atomenergiorganisationen att den branden orsakade omfattande skador som kan försena utvecklingen av centrifuger för urananrikning.

Anonyma iranska myndighetskällor uppgav för nyhetsbyrån Reuters att branden vid anläggningen i Natanz antagligen orsakats av en cyberattack. År 2010 utsattes Natanz-anläggningen för en attack med hjälp av datamasken Stuxnet. Stuxnet tros ha utvecklats av USA och Israel.

Ungefär en vecka före branden i Natanz, den 26 juli, inträffade en explosion i militärbasen Parchin, sydost om Teheran, där sprängämnen och missiler utvecklas. Enligt iranska myndigheter orsakades den explosionen av en gasläcka.

Finskspråkiga Yle intervjuade igår Olli Heinonen, Internationella atomenergiorganets (IAEA) förre biträdande chef och en ledande Iranexpert.

Enligt Heinonens bedömning är båda anläggningarna alldeles centrala för den iranska krigs- och kärnindustrin, men att incidenterna inte har någon avgörande betydelse för Irans kärnprogram eller landets förmåga att utveckla kärnvapen.

Ungefär samtidigt med explosionen i Parchin hade Irans största elverk, i Shiraz i södra Iran, massiva problem.

I förra veckan inträffade också exempelvis en explosion på en klinik i norra Teheran, där 19 människor dödades. Också den explosionen uppgavs ha orsakats av en gasläcka.

Källor: Reuters, Yle, AFP

Diskussion om artikeln