Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tim Sparvs Midtjylland säkrade danska ligatiteln – tränaren gläds åt att säsongen slutfördes: ”Annars hade det varit konstigt”

Från 2020
Uppdaterad 10.07.2020 14:24.
Tim Sparv i FC Midtjylland våren 2018.
Bildtext Tim Sparv (arkivbild).
Bild: Yle/Tomi Hänninen

FC Midtjylland har säkrat ligatiteln i Danmark fyra omgångar innan säsongens slut. Den klara tabellettan stod för en bragdvändning på hemmaplan mot FC Köpenhamn och fixade guldfesten under den andra halvleken.

Det var ett toppmöte som stod på programmet i danska Superligaen på torsdagskvällen. Tabellettan FC Midtjylland stod värd för tvåan FC Köpenhamn – och förutom ära och berömmelse stod även ligatiteln på spel.

FC Midtjylland – som fick klara sig utan sin skadade lagkapten Tim Sparv – behövde endast ett kryss för att säkra titeln. Men inledningsvis såg det inte ut att gå vägen.

I pausen stod det nämligen 0–1 på tavlan efter ett mål av Mohammed Daramy.

– Tränaren Brian Priske hade några väl valda ord i pausen och så kommer vi ut och håller mästarklass istället, säger Midtjylland-spelaren Erik Sviatchenko efteråt enligt DR.

För i den andra halvleken lämnade FC Midtjylland inte något åt slumpen.

"En fantastisk känsla"

Sory Kaba kvitterade med halvtimmen kvar att spela. En dubbelsalva av Anders Dreyer och Awer Mabil under matchens sista kvart såg sedan till att slutresultatet skrevs till 3–1 och guldfesten kunde börja.

– Det är en fantastisk känsla. Just nu är det en befriande och avkopplande känsla. Jag är verkligen glad. Tredje mästerskapet på sex år. Det är galet, säger Sviatchenko.

FC Midtjylland vann ligatiteln också 2015 och 2018. Tim Sparv har representerat klubben sedan 2014.

Helt som alla andra europeiska fotbollsserier fick också den danska ligan vänta några månader på att kunna avgöras på grund av coronaviruset. Men lyckligtvis var det på planen som mästerskapet avgjordes, säger tränaren Priske.

– Vi gick och trodde att vi nästan var mästare i två månader. Alla var överens om att vi skulle borde få titeln ifall säsongen avbröts. Men jag är så stolt över att vi kan göra det här på detta sätt. Annars hade det varit konstigt, säger han och fortsätter:

– Vi har varit bäst hela säsongen. Vi har varit solida defensivt, arbetat hårt för varandra och haft vissa individuella egenskaper som på dagen kunnat avgöra det.

Diskussion om artikeln