Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Noah Lyles hann redan tro att han pulveriserat världsrekordet på 200 meter – sen visade det sig att banan var för kort: ”Sluta leka med mina känslor”

Från 2020
Uppdaterad 10.07.2020 10:23.
Noah Lyles.
Bildtext Noah Lyles kunde inte tro sina ögon efter målgången. Visade sig att han hade alll orsak att vara skeptisk.
Bild: AFP / Lehtikuva

Friidrottstävlingar på distans verkar inte vara ett optimalt koncept. På grund av en pinsam arrangörsmiss hann den amerikanska sprinterlöparen Noah Lyles tro att han krossat Usain Bolts världsrekord på 200 meter.

På grund av coronaviruset har den internationella friidrottssäsongen så gott som inhiberats. Diamond League-arrangörerna har istället fått hitta på kreativa sätt att bjuda publiken på tävlingar.

I Norge bjöd ”Impossible Games” i juni bland annat på en tävling där Armand Duplantis och Renaud Lavillenie tävlade mot varandra på olika håll – och arrangörerna i Zürich tyckte att konceptet var värt att kopiera.

På torsdagskvällen stod bland annat 200 meter på schemat, där Noah Lyles tävlade i Florida och mötte motståndare som löpte i Schweiz och Holland.

Då stod Lyles för något som såg ut att vara en makalös insats. Klockan stannade nämligen på 18,90 – en milt sagt klar förbättring på Usain Bolts elva år gamla världsrekord på 19,19.

Lyles verkade inte kunna tro att det var sant. Det var han inte ensam om.

"Skakar på huvudet"

Tiden ifrågasattes genast och det klarnade snabbt att Lyles de facto endast sprungit 185 meter. Arrangörerna hade gett honom fel startposition på banan.

– Sluta leka med mina känslor på det här sättet ... satte mig på fel bana ... skakar på huvudet, skrev Lyles på Twitter bara minuter senare.

Så Lyles fick nöja sig med att endast få ett bra träningspass. Både fysiskt och mentalt.

Galan bjöd också på flera andra udda tävlingar. På 150 meter var Allyson Felix snabbast med tiden 16,81, medan Andre De Grasse klockade in 9,68 på 100 yards – alltså ungefär 91 meter.

– Det viktiga var inte att vinna, utan att kunna bjuda på lite glädje i en tid som är tuff för alla. Man kan stanna upp och uppskatta allt stöd man får, säger Felix efteråt enligt AP.

Artikeln korrigerad klockan 10.23, världsrekordet på 200 meter är 19,19, inte 19,11 som det ursprungligen stod i artikeln.

Diskussion om artikeln