Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt dygnsrekord för corona i USA - 65 000 nya fall

Från 2020
Folk i Florida väntar på att få komma in på ett sjukhus. Alla bär ansiktsskydd.
Bildtext Folk i ansiktsskydd väntar på att få komma in till Memorial Regional Hospital i Hollywood, Florida.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Under torsdagen noterades fler än 65 000 nya fall av covid-19 i USA av Johns Hopkins-universitetet, skriver nyhetsbyrån AFP.

USA är det land i världen som har drabbats hårdast av coronaviruspandemin och har totalt fler än 3,1 miljoner bekräftade fall av viruset. Över 133 000 personer har avlidit i sviterna av covid-19.

Det här är sjätte gången på tio dagar som en ny toppnotering gjorts, enligt tidningen New York Times databas. Det senaste dygnsrekordet var från i tisdags då drygt 60 000 nya fall konstaterades.

Delstater som Kalifornien, Texas och Florida rapporterade rekordmånga avlidna under torsdagen och exempelvis i Mississippi uppger myndigheterna att alla intensivvårdsplatser i delstatens fem största sjukhus nu är upptagna.

Delstaten Mississippis guvernör Tate Reeves sa att han kommer att införa tvång för ansiktsskydd i de delar av delstaten där ökningen av coronafall har varit störst.

Fauci: Öppningen av samhällen måste pausas

I åtminstone sex delstater, Alabama, Idaho, Missouri, Montana, Oregon och Texas, noterades rekordmånga fall under torsdagen.

Delstaterna Florida och Tennessee noterade dessutom det största antalet dödsfall i covid-19 under en enskild dag. I Florida dog 120 människor, i Tennessee 22.

Anthony Fauci iklädd ett rött ansiktssydd ger tummen upp.
Bildtext Anthony Fauci
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

– Vi går igenom en väldigt svår och utmanande period just nu, sade Anthony Fauci, chef för den amerikanska hälsomyndigheten NIAID på torsdag.

Fauci anser att delstater som börjat öppna upp samhället nu måste ta en paus i processen.

– Jag tror ändå inte att vi behöver återgå till den extremaste sortens nedstängning.

Trump: Vår testkapacitet är större och bättre

USA:s president Donald Trump som öppet har sagt att han inte håller med Fauci, har försökt tona ner smittopiken.

– För hundrade gången, orsaken till att vi noterar så många fall nu jämfört med andra länder som inte har klarat sig närapå lika bra som vi, är att vår testkapacitet är mycket större och bättre, twittrade Trump på torsdag.

Trump skrev att USA har testat 40 miljoner människor och om man skulle ha testat 20 miljoner istället skulle antalet smittade vara hälften.

President Donald Trump står och talar vid ett podium. Han gestikulerar vilt och har röd slips.
Bildtext President Trump i Vita Husets rosenträdgård.

Experter har gång på gång konstaterat att Trumps påstående saknar verklighetsförankring, rapporterar bland annat CNN.

President Trump kommer under lördagen att hålla ett valmöte i New Hampshire, en av de endast två delstaterna där antalet smittade sjunker.

– Ett valmöte är inte det vi behöver just nu med tanke på corona, sa Tom Rath, republikan och tidigare allmän åklagare i New Hampshire.

Enligt Trumpkampanjen kommer mötet ändå främst hållas utomhus och kampanjarbetare rekommenderar att alla deltagare bär ansiktsskydd.

Efter ett Trumpmöte i staden Tulsa i delstaten Oklahoma syntes enligt Johns Hopkins-universitetet ett tydligt uppsving i antalet coronasmittade.

Diskussion om artikeln