Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putins nya grundlag grusar hoppet för HBTQ-familjer: "Vi klassas som sämre sortens medborgare"

Från 2020
En man går med regnbågsflaggan på ett torg i Ryssland.
Bildtext HBTQ-flaggan tar stryk i Ryssland efter grundlagsförändringarna.

De sexuella minoriteterna har redan tidigare varit utsatta för diskriminering och förföljelse i Ryssland och ändringarna i konstitutionen gjorde läget än värre.

Nu finns det inskrivet i konstitutionen att ett äktenskap är ett förbund mellan en man och en kvinna. Det är ett bakslag för dem som inte är heterosexuella.

Aleksej Nazarov i Sankt Petersburg är homosexuell och lever ihop med sin pojkvän som han vill gifta sig med. Nu är han besviken och dyster.

- Jag jobbar, betalar skatt och är en hederlig människa, varför har staten rätt att förbjuda min lycka, säger han.

Det är svårt att ens få uppmärksamhet för frågor som berör HBTQ-samfundet eftersom det i Ryssland är förbjudet i lag att föra fram avvikande sexualitet i en positiv dager.

- Vad som helst som någon av oss säger anses vara farligt för barn, säger Aleksej Nazarov.

En man står och håller i en Rysslandflagga och en annan man lyfter upp regnbågsflaggan.
Bildtext Aleksej Nazarov och kollegan Aleksej Sergejev demonstrerar för lika rättigheter.
Bild: Kerstin Kronvall

Kampanj på sociala medier

Nu har Aleksej och hans vänner skapat hashtaggen #СемьяДляВсех / #Family4all som betyder ”En familj för alla”. Målet är att öppna en bred samhällsdiskussion om familjejämlikhet.

De hoppas att så många som möjligt ska ansluta sig till dem och stöda deras krav på en ny ändring av konstitutionen. En ändring som ger var och en rätt att bilda familj med den man älskar.

- Vi fortsätter kampanjen så länge tills Ryssland har uppnått jämlik rätt till familjeliv för alla medborgare, säger Aleksej Nazarov.

Ett registrerat äktenskap betyder så mycket mer än bara en stämpel i passet. Det ger rättigheter som man inte kan uppnå på något annat sätt, sägs det i kampanjtexten med hänvisning bland annat till barnens rättigheter och frågor om ekonomisk trygghet.

Det faktum att vuxna människor inte fritt kan välja vem man bildar familj med är diskriminering från statens sida, säger Aleksej Nazarov.

En ny era inleddes

Han anser att Ryssland i och med den allryska omröstningen om konstitutionen upplevde början på en helt ny era i landets historia. Den kan jämföras med Sovjetunionens kollaps.

Aleksej Nazarov vet mycket väl att myndigheterna kommer försöka tysta honom men han tänker inte ge upp. Han är 42 år och minns hoppfullheten då Sovjetunionen föll.

Då trodde vi att det var slut på lögnerna, stagnationen och ofriheten.
Nu upplever Nazarov att Ryssland efter att den nya konstitutionen trädde i kraft har förvandlats till en autoritär stat som ser ut att vara på väg mot totalitarism.

En stat där miljontals invånare som hör till sexuella minoriteter anses vara av sämre sort.

Aleksej Nazarov är bedrövad över utvecklingen och vet att ingen jämlikhet kommer utan kamp. Så har det varit överallt i världen. Han vill vara en av dem som driver den kampen även om han kanske inte själv får uppleva något resultat.

En dag uppstår ett nytt Ryssland som är utan korruption och inte har en evighetspresident. Ett Ryssland där var och en har rätt till äktenskap med den man älskar.

Diskussion om artikeln