Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det är gott om bär men ont om plockare: “Thailändarna borde vara här nu om vi ska få bären från skogen”

Från 2020
Blåbär
Bildtext Blåbären mognar nu - både i söder och i norr.
Bild: Mostphotos

Nog är det som förgjort! I år då blåbärsskörden ser ut att bli bra, kan inte de thailändska bärplockarna komma till Finland.

Finland hade på förhand kommit överens om en kvot på 3 000 bärplockare men Thailand har inte velat låta sina medborgare resa på grund av det otrygga läget i och med coronaepidemin.

Igår (9.7) fick arbets- och näringsministeriet i Finland besked om att myndigheterna i Thailand ska ta ställning i frågan om en vecka.

Om beslutet blir positivt kan visumansökningarna komma igång tidigast inom en vecka.

- Man måste räkna åtminstone med två veckors behandling plus kanske en del andra arrangemang som att hitta flygturer med mera. Då är vi nästan halvvägs inne i augusti, säger Karre Anttonen på Sarvsalö i Lovisa.

Anttonens frus släktingar i Thailand brukar komma och hjälpa till med skörden. I år blir det inte så.

- De borde i princip vara här redan nu om vi ska få bären från skogen. Efterfrågan på bär har ökat men utan hjälp av fruns släktingar i Thailand är det omöjligt att få en ordentlig skörd, säger Anttonen.

Två kupade händer med blåbär
Bildtext Blåbärsskörden i år blir god. Mycket bär innebär att man inte behöver röra sig på så stora områden då man plockar.
Bild: Unsplash

Samtidig skörd i söder och i norr

Karre Anttonen bekräftar att det till råga på allt blir ett alldeles utmärkt blåbärsår i år. Till och med i norra Finland börjar bären mogna, vilket är en månad tidigare än normalt.

- Det hör till ovanligheterna att bären mognar samtidigt i norr och i söder. Dessutom finns det chanser till en riktigt god skörd - och det här just i år då bärplockarna är färre än någonsin, säger Anttonen.

Hur är det då med lokala plockare, sommararbetande ungdomar och så vidare?

- Förvisso är östnylänningarna flitiga plockare och det bor också en hel del asiater i Östnyland och Borgå som plockar bär. Kruxet är att de brukar få hit sina släktingar från Thailand för att hjälpa till, så hur man än vänder på steken så är bärplockarna färre i år, säger Anttonen.

Det som Anttonen hoppas på är att östnylänningarna nu ivrigare än förr skulle gå in för att plocka blåbär.

- Skörden i år är god och det är därför lätt att plocka, det vill säga man behöver inte vandra omkring så mycket för att få ihop stora mängder, säger Anttonen.

Thailändska bärplockare
Bildtext Thailändarna är effektiva bärplockare.
Bild: Yle/Mikko Savolainen

Thailändare bra på blåbär

Lappträskodlaren Björn Jordas anade redan i slutet av april att blåbären i år kanske blir kvar i skogen.

Nu, med facit på hand, visar det sig att han hade rätt.

- Det är gott om bär men ont om plockare. Det är thailändare som bott en längre tid i Finland som plockar i år, men de som brukar flyga in under skördetiden uteblir nog i år, tror Jordas.

Enligt Jordas skulle det behövas just thailändare för att få ut bären ur skogen.

- Till exempel ukrainarna gillar att plocka men inte blåbär utan helst jordgubbar. Vi hade några thailändare som vi hade anställt för blåbärsplockning, men de kom inte loss. Alla i branschen har nu samma problem, säger Jordas.