Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skärgårdsborna är stolta över butiksbåten: "Den är jätteviktig och en fin del av sommarlovet"

Från 2020
En man och en flicka står på en brygga framför en större båt.
Bildtext Linn och Janne Hänninen besöker butiksbåten för att köpa glass varje gång den kommer.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Butiksbåten Christina är ett säkert sommartecken ute i skärgården i Sibbo och Borgå. Här kan skärgårdsborna både handla mat och tala bort en stund med bekanta.

Yle Östnyland får åka med båten en torsdagsförmiddag i början på juli.

Dagens väder är ypperligt för en tur ut på havet. Himlen är blå, solen skiner och vinden är lätt, bara några meter i sekunden.

Dagens första stopp blir på norra Mölandet i Sibbo skärgård. Redan på långt håll syns leende kunder som står på bryggan och väntar.

En dam, en man och ett litet barn står på en brygga utanför en större motorbåt.
Bildtext Anne och Per-Olof Johansson tog med sig barnbarnet Ian Ebeling till butiksbåten för första gången.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Två av dem är Per-Olof och Anne Johansson. Med sig har de barnbarnet Ian Ebeling som i dag ska besöka butiksbåten för första gången.

– Vi har köpt en glass till Ian och så lite jordgubbar, hallon, bröd och smörbullar, säger Per-Olof Johansson när han kommer ut från båten igen.

Det här var hans första vända till butiksbåten i år. Årligen försöker han besöka båten åtminstone några gånger.

– Det är fin service att man kan komma hit och köpa varor, speciellt färsk bröd och glass och annat smått som man har glömt.

Båten tutar då den kommer

Efter cirka femton minuter är de dags att kasta loss och fortsätta färden. Inne i förarhytten sitter Ensio “Enska” Mäntylä bakom ratten.

Det här jobbet fungerar som hans semester berättar han. Det handlar inte bara om att köra ut varor, det är samtidigt en social händelse.

– Alla är glada och nöjda när vi kommer och det gör att man också själv blir det. Här laddar jag batterierna inför hösten, säger Mäntylä.

Antalet kunder som besöker båten varierar mycket, framför allt beroende på väder och vind berättar Mäntylä.

En man står bakom ratten inne i en förarhytt.
Bildtext Ensio "Enska" Mäntylä firar semester på jobbet.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

– Vädret påverkar oss ganska mycket. Dåligt väder skrämmer bort kunderna. Fastän vi skulle klara av vädret med båten så hjälper det ju inte om inte kunderna kommer.

Under Mäntyläs 24 år som skeppare har båten startat som tänkt alla morgnar. Vädret kan ändå ställa till med problem och göra det svårt att ta i land vid alla bryggor, framförallt i hård vind.

– Vi försöker alltid hitta någon lösning. Vi kör kanske till andra sidan holmen om där är lä. Vi försöker hjälpa kunderna så mycket som vi kan, samtidigt måste man respektera havet och fundera på hurdana risker man kan ta.

Under de tre veckor som båten kört den här sommaren har det bara en gång hänt att de inte har kunnat ta i land vid en brygga.

Ett sund mellan två öar.
Bildtext Butiksbåten kör genom Nokasundet vid Pörtö.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Butiksbåten följer en tidtabell men väder och antalet kunder kan orsaka att tidtabellen inte alltid håller. För att signalera att butiksbåten kommer tutar båten då den närmar sig.

– De fungerar som en väckarklocka ifall människor inte märker att vi kommer. Många kunder har berättat att de på det sättet vaknar upp från sina vardagssysslor och tackat oss för att vi på det här sättet meddelar att vi kommer.

Tuuut tuuut – butiksbåtens tutande tjuter ut över vattnet och vi har anlänt till nästa stopp: Skolbryggan på Pörtö.

Mäntylä stiger ur förarhytten och ropar glatt till folksamlingen samtidigt som kunderna en efter en försvinner ner under däck för att handla.

Glassen på båten är populär

Det kryllar av folk med korgar under armarna längs med den långa bryggan. En del stuggäster har promenerat till bryggan, andra har tagit sig hit med båt.

Familjen Hänninen är en av dem som i dag valt att puttra över viken med båt.

– Varje gång som båten kommer hit så kommer vi och köper glass, säger Linn Hänninen som berättar att hon i dag tänker köpa en chokladglass.

Pappa Janne Hänninen är också ute på jakt efter glass.

– I dag har vi bara glass på inköpslistan, men vi utgår i från att också köpa mat för att understöda båten.

En ö ute i skärgården.
Bildtext Butiksbåten stannar vid både skolbryggan och ångbåtsbryggan på Pörtö
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Han berättar att båten är mycket bekant för honom eftersom han besökt den sedan barnsben.

– Den är jätteviktig och en fin del av sommarlovet. Det är något man berättar om för alla, något man är lite stolt över att ha.

På en sten intill bryggan sitter Atty Limnell med sin man och väntar på deras vuxna barn som är inne i båten och handlar.

Själv besökte hon båten tidigare i veckan. En mycket positiv upplevelse, berättar hon.

– Jag var förvånad över att det var så välförsett med varor, säger hon och berättar att de är ute på sommarutflykt från Helsingfors.

Två kvinnor sitter på en sten på en brygga.
Bildtext Atty Limnell och Johanna Lauramo tycker att utbudet på båten är bra.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Efter en stund dyker dottern Johanna Lauramo upp med dagens inköp. Allt på inköpslistan är inhandlat, förutom färsk chili.

– Här i korgen har jag höna, köttfärs, grönsaker, lite konserver, mjöl, ost och gräddfil.

Det här var tredje gången hon besökte butiksbåten. Också hon tycker att butiksbåten har en viktig funktion ute i skärgården.

– Det är ju fantastiskt att den finns till. Man får ju hoppas att den här servicen fortsätter att finnas kvar.

Alla kunder får inte plats inne i båten samtidigt

Själva butiken finns under däck och det blir snabbt trångt inne i båten. Kunderna får stå ute på bryggan och vänta på sin tur att gå in.

Utbudet på varorna på båten är brett och förutom basvaror såsom bröd, mjölkprodukter, grönsaker och drycker finns bland annat gas och mylla till salu.

En gång inne i en butiksbåt med varor på sidorna.
Bildtext Gångarna inne i butiken under däck är trånga så det gäller att veta vad man är ute efter för att inte behöva gå två varv inne i butiken.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Efter drygt tjugo minuter har kön minskat ute på bryggan. Då stiger Marina Almark ut från båten med tre fulla matkassar. Ur den öppna korgen sticker bland annat lökblast ut.

– Jag har handlat för hela familjen. Jag har mina barn och barnbarn här med mig.

Almark är en av dem som rott till butiksbåten i dag, något hon ofta brukar göra.

– Vi besöker båten nästan varje gång den kommer. Det är nog jättefint att den kommer, annars skulle det nog vara besvärligt. I synnerhet när man är många människor här och det går åt mycket mat.

En kvinna står med en korg och en väska på en brygga.
Bildtext Marina Almark storhandlade till hela släkten.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Hon berättar att butiksbåten också är en omtyckt programpunkt.

– Speciellt för barnen som får komma hit och köpa glass.

Tacksamma kunder gör arbetet roligt

Förutom skepparen Mäntylä består besättningen den här torsdagen av två tjejer som sköter försäljningen på båten. En av dem är Daniela Sandström.

– Det här blir min nionde sommar här på båten. Jag har trivts jättebra med det här jobbet och det har passat bra med mina klasslärarstudier.

Också hon nämner kunderna som den avgörande faktorn till att jobbet är så roligt.

– De är så glada och tacksamma för att vi kommer och det smittar av sig. Jag tycker om glädjen. Speciellt de första veckorna kommer det mycket bra feedback.

En kvinna står bakom en kassaapparat inne framför hyllor med varor.
Bildtext Det här blir Daniela Sandströms nionde sommar på butiksbåten.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

När båten närmar sig en brygga är det hennes uppgift att hoppa i land och fästa båten. Därefter ställer hon sig bakom kassan och tar betalt av kunderna.

– Efter att vi åkt iväg från en brygga kollar vi att allt är i sin ordning inne i butiken och kanske fyller på något om det behövs. Det kan vara svårt att veta hur mycket det går åt.

Sandström berättar att det framför allt är glass som kunderna är ute efter. Munkar och bröd från ett bageri i Borgå är också populära produkter.

Mellan de olika öarna klättrar hon upp i förarhytten och pausar och njuter av utsikten innan det är dags att betjäna kunder igen.

En båt fäst vid en brygga ute i skärgården.
Bildtext Butiksbåten Christina säljer allt från mat till gas och mylla.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Diskussion om artikeln