Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Solbrännan – hur kan ett ideal som är farligt för oss vara så starkt?

Från 2020
Sandudds simstrand är full av människor som njuter av det varma vädret.
Bildtext Det soliga sommarvädret vi hade tidigare i sommar har tagit semester och det finns många av oss som längtar tillbaka till soliga dagar. Det här trots att vi vet hur farliga solens strålar kan vara för oss.
Bild: Fredrik Palmén / Yle

Hur kan ett skönhetsideal som är farligt för oss vara så starkt och hur gick det till när solbrännan blev attraktiv?

Solbrännan – det paradoxala skönhetsidealet

9:42

Etnologen Fredrik Nilsson är expert på kroppsideal och han berättar att trots att solbrännan är ett starkt ideal i dag är det ett relativt nytt fenomen, sett ur ett historiskt perspektiv.

– Den bleka hyn var länge det som var idealet. Det solbrända skinnet var ett tecken på arbetarklass och på dem som måste arbeta i solen utomhus, säger Nilsson.

Fredrik Nilsson står i en blå skjorta utomhus.
Bildtext Fredrik Nilsson forskar i kroppsideal.
Bild: Privat

Att ha en blek och ljus hy var ett tecken på att man var välbärgad och hade råd att undvika solen; till skillnad från pigor, drängar och arbetare som var tvungna att jobba i solen.

Den solbruna hyn är inte enbart en klassfråga utan också en rasfråga.

– Det handlar om ett europeiskt ideal där det vita skinnet har ansetts bättre, mera moraliskt och mera civiliserat än det mörka.

Människor vid stranden.
Bildtext Förr var det var vanligt att skydda sig från solen med täckande kläder och parasoll. Fotot taget i Brunnsparken i Helsingfors år 1898. Fotograf okänd.
Bild: Helsingin kaupunginmuseo

Den solbrända kroppen blir kopplat till ett hälsoideal. Det uppfattades som friskt, dynamiskt och klokt att vistas i solen

Fredrik Nilsson, etnolog

Men det här ändras. Vid sekelskiftet mellan 1800-talet och 1900-talet uppstår en större längtan till naturen. Folk uppmanas att lämna de trånga och smutsiga industristäderna och istället bege sig ut till naturen och landsbygden. På köpet kommer solbrännan.

– Den solbrända kroppen blir kopplat till ett hälsoideal. Det uppfattades som friskt, dynamiskt och klokt att vistas i solen.

Samtidigt blir den bleka och vita kroppen synonymt med sjukdom och svaghet.

Coco Chanel lutar mot sin hand.
Bildtext Coco Chanel var en stilikon som bidrog till att göra solbrännan trendig.
Bild: Douglas Kirkland

Populärkulturen och modevärlden spelar också en stor roll i solbrännans historia. 1923 håller den franska designern Coco Chanel till vid Medelhavet där hon av en händelse vistas i solen för länge och får en solbränna.

Men modevärlden gillar den solkyssta huden som hon visar upp och Chanel bidrar på så sätt till att göra solbrännan trendig.

Tre män sitter på stranden. En läser tidningen.
Bildtext Solbadare vid Rönnskär år 1937.
Bild: Leino Väinö / Helsingin kaupunginmuseo

Skönhetsidealet med den solbrända huden kommer genom årens lopp genomgå olika nyanser. På 70- och 80-talet är det den rejäla, mörka solbrännan som är trendig.

Den kan man uppnå på olika sätt. Det är inte ovanligt att man solbadar samtidigt som man är insmord i en olja. Att gå på solarium eller boka en charterresa blir också populärt.

Sadstrand med solbadande människor.
Bildtext Sandstrands badstrand i Helsingfors har länge varit välbesökt av soldyrkare. Fotot taget 1968.
Bild: Grünberg Constantin/Helsingin kaupunginmuseo

Vi har en miljöförändring där solen har blivit farligare och starkare. Det kan ha gjort oss mera medvetna om att solen bränner mera än tidigare

Fredrik Nilsson, etnolog

Vilket förhållande har vi till solbrännan i dag? Enligt Fredrik Nilsson föredrar många att ha en ljusare nyans av solbrännan. Den riktigt mörka nyansen förknippas i dag med skadad hud.

– Det finns en ökad medvetenhet om att det här är en livsfarlig fritidssysselsättning.

Det går långsamt när ett ideal förändras men kanske är det alla år av experters varning som börjar nå fram. Själva solens påverkan på oss håller också på att förändras.

– Vi har en miljöförändring där solen har blivit farligare och starkare. Det kan ha gjort oss mera medvetna om att solen bränner mera än tidigare.

Hur har ditt solbadande sett ut genom tiderna? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan.