Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fick Tim Sparv en perfekt slutpunkt på tiden i FC Midtjylland? Kaptenens framtid ett frågetecken – men han uttrycker sin tacksamhet: "Hade väl inte vunnit något annat än Wasacupen tidigare"

Från 2020
Tim Sparv i FC Midtjylland våren 2018.
Bildtext Tim Sparv har spelat i FC Midtjylland sedan sommaren 2014.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

På äldre dagar blev Tim Sparv en vinnare. Efter tredje ligatiteln på sex år i FC Midtjylland säger landslagskaptenen att hans framtid eventuellt klarnar de närmaste veckorna. "Från och med augusti är jag arbetslös om inget händer", säger han till Yle Sporten.

Med fyra omgångar kvar att spela är FC Midtjylland dansk ligamästare. I torsdags kväll säkrade laget titeln på bästa tänkbara sätt – genom att slå största rivalen FC Köpenhamn på hemmaplan.

– Det här är inget som man blir trött på. Att bli dansk mästare för tredje gången klingar bra i mina öron. Det här är en jättestor grej för klubben, säger Tim Sparv till Yle Sporten.

Landslagets kapten är vadskadad och var inte med i titelmatchen. Efter slutsignalen var han däremot med under guldfesten.

– Det hade varit ett antiklimax om vi inte hade vunnit. Allt var upplagt för segerfest. Det hade ordnats evenemang, musik och fyrverkerier. I matchen spelade vi en dålig första halvlek, men efter paus visade vi att vi är ett bättre lag än FC Köpenhamn i år.

Ungefär 4000 åskådare fick vara på plats i Herning och se FC Midtjylland säkra klubbens tredje ligatitel genom tiderna.

– Det är lite synd att det inte blev samma tryck som de två andra gångerna, men vi kan bara njuta av triumfen.

– Vår fest blev inte så vild som man kanske vill efter ett guld. Vi hade en trubadur i loungen vid stadion och det fanns pizza och lite att dricka, men nattklubbarna och barerna stänger ganska tidigt i Danmark.

"Väldigt tacksam"

Sparv skrev på för FC Midtjylland för ganska exakt sex år sedan. Hans tid i klubben har blivit en succé med tre ligatitlar, en cuptitel och spel i Europa.

– Innan jag kom hit hade jag väl inte vunnit något annat än Wasacupen som tolvåring. Det har varit kul att uppleva den här sidan också – och att få göra det i en klubb som inte har vunnit tidigare och vara med på resan till att bli en dominant i danska ligan.

Och var det här en snygg avslutning på din tid i Midtjylland?

Sparv skrattar gott åt frågan. 33-åringens avtal med den danska mästaren går ut i slutet av månaden.

– Vi får se om det här var slutpunkten för min resa med Midtjylland. Jag har inte fattat något beslut och vi får se vad som händer de kommande veckorna. Oavsett har de här sex år varit fantastiska med titlar och allt annat. Jag är väldigt tacksam.

– Från och med augusti är jag arbetslös om inget händer.

Har du pratat med Midtjylland?

– I mars eller april pratade vi senast och då kom vi överens om att spela klart säsongen först.

Bytte tränare tidigt

Sparvs säsong har varit långt ifrån perfekt. Han har fått allt mindre speltid och dessutom haft små skadeproblem. För ett par veckor sedan skadade han vaden i en match.

– Rehaben går enligt tidtabellen. Jag hoppas på att kunna vara ute på gräs nästa vecka. Vår sista match är den 26 juli och det skulle vara roligt att vara tillbaka till den. Jag siktar på den, men tar inga onödiga risker.

Samtidigt ska huvudtränare Brian Friske också ge honom chansen. Sparv har inte fått spela så mycket sedan Friske tog över i augusti.

Tidigare tränaren Kenneth Andersen kände att han inte var redo för att leda ett elitlag och valde att tacka för sig. Friske hade aldrig varit huvudtränare i ett elitlag tidigare.

– Vi ledde faktiskt serien när bytet kom, men med Brian tog vi spelet vidare i den riktning som vi vill. Vi har duktiga, unga spelare på kanterna som är bra på att utmana.

Friske har vågat satsa på unga spelare – en orsak till betydligt mer sparsamt med speltid för Sparv.

– Vi äldre har pushat de yngre och kontrollerat att kulturen i laget är intakt. De yngre har varit grymma. Klubben är duktig på att lyfta fram sina egna spelare från akademin, ge dem chansen och slussa in dem i A-laget och vidare ut i Europa.

Diskussion om artikeln