Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Charles Leclerc äcklas av reaktionerna efter att han inte knäböjde inför loppet – Kimi Räikkönen: "Vi gör alla vårt bästa"

Från 2020
Kimi Räikkönen skakar hand med Charles Leclerc.
Bildtext Kimi Räikkönen och Charles Leclerc (arkivbild).
Bild: imago images / HochZwei/ All Over Press

Sex av tjugo formel 1-förare valde att inte knäböja i samband med manifestationen mot rasism inför Österrikes GP. För Sky Sports talar de om orsakerna – och om hur "äckliga" vissa av reaktionerna var.

Precis som många andra idrottsserier tog formel 1 ställning mot rasism i samband med premiärhelgen i Österrike.

Inför söndagens lopp samlades alla tjugo förare till en manifestation mot rasismen. Förarna var klädda i tröjor med texten "End Racism” och 14 förare knäböjde.

– Ingen ska känna ett tvång att knäböja. Jag har aldrig bett om eller krävt det, kommenterade Lewis Hamilton efter loppet.

Förarna som valde att stå var Charles Leclerc, Max Verstappen, Daniil Kvijat, Carlos Sainz, Antonio Giovinazzi och Kimi Räikkönen.

Att knäböja är upp till var och en, betonar Räikkönen inför helgens lopp på samma bana i Österrike.

– Alla förare är definitivt emot rasism och vi hade alla tröjor på oss som bekräftade det. Jag hjälper gärna till i den här kampen, men sist och slutligen har varje individ rätt att göra det som de känner sig mest bekväma med, säger finländaren till Sky Sports.

Manifestation mot rasism inför Österrikes GP.
Bild: AOP

Leclerc äcklas av reaktionerna

Räikkönen förundras av att det har uppstått reaktioner kring att inte alla förare knäböjde.

– F1 och alla stall gör sitt bästa. Det är lite galet att ifrågasätta dessa saker, men det är väl så som världen tyvärr fungerar.

Ferraris Charles Leclerc påpekar i sin tur att formel 1 lät förarna göra som de ville. Därtill upprepar han att han är fullständigt emot rasism.

Monegasken har lagt märke till en del reaktioner.

– Jag har sett en del saker på sociala medier. Ärligt talat så äcklar de mig. Att säga att någon är rasist bara för att han inte knäböjer tycker inte jag är rätt, och jag är inte rasist. Jag gjorde som jag ville, säger Leclerc.

Inte ett alternativ för Kvijat

Även Daniil Kvijat betonar att han är emot rasism.

Ryssen tycker att förarna kom med ett tydligt budskap inför loppet. För honom var det inte ett alternativ att knäböja.

– Tyvärr är knäböjningen emot principerna i mitt land, där man bara går ned på knä framför Gud och landets flagga, typ, förklarar AlphaTauri-föraren.