Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Industrierna i Sköldvik kan stå bakom en del av mikroplasten i havet utanför Borgå

Från 2020
Sköldvikområdet i Borgå sett från havet
Bildtext Industriområdet i Sköldvik ligger rätt intill havet. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

Efter en artikel om stora mängder mikroplast i havet utanför Borgå har flera läsare undrat om industrierna i Sköldvik kan ha med saken att göra.

På torsdagen skrev Yle Östnyland om att forskare vid Finlands miljöcentral (Syke) har hittat rekordstora mängder mikroplast i vattnen utanför Borgå.

I ett vattenprov taget 2017 hittades hela 22 000 mikroplastpartiklar i ett kilo torrt bottensediment.

Provet togs nära Nikuvikens strand, som i sin tur finns nära Sköldviks industriområde.

Det går inte att säga exakt varifrån mikroplasten har kommit, och orsakerna till att mikroplast hamnar i havet är många.

Dessutom skulle det behövas flera vattenprov för att få mer information om läget i Nikuviken.

Det var ändå en fråga som togs upp av flera läsare i artikelns kommentarsfält och på sociala medier: Släpper industrierna i Sköldvik ut mikroplast i havet?

Vi ringde några av områdets största företag, Borealis Polymers och Neste, för att kolla upp saken.

Borealis kan ha släppt ut mikroplast

– I undersökningen nämns det flera olika källor till mikroplasten, och industrin kan förstås vara en av dem, säger Katja Lahti som är HSE-chef på Borealis Polymers.

Hon ansvarar för frågor som rör hälsa, säkerhet och miljö.

Borealis Polymers producerar olika sorters plaster som kan användas i allt från matförpackningar till avloppsrör. I Sköldvik finns också andra företag som tillverkar plastprodukter.

Mikromuovia
Bildtext Mikroplaster kan hamna i vattendrag på många olika sätt. Förutom utsläpp från industrier ger till exempel trafiken och nedskräpning av naturen upphov till att mikroplastpartiklar hamnar i havet. Bilden är en arkivbild och inte tagen i Borgå.
Bild: Chesapeake Bay Program

– Råvaran som Borealis använder i plastproduktionsprocessen är finkornigt plastdamm innan det pelleteras. Om det uppstår problem i produktionsprocesserna så kan det här plastdammet hamna i luften och i vattnet tillsammans med regn- och tvättvatten, säger Lahti.

Enligt henne går det inte att säga exakt hur mycket mikroplast Borealis eventuellt släpper ut i havet.

Man mäter mängderna fasta ämnen i utflödet men där finns förstås också annat än mikroplaster med, till exempel humus.

I miljötillståndet finns det för tillfället ingen övre gräns för mikroplast i vatten.

"Borealis har förbundit sig till miljövård"

Lahti poängterat att Borealis använder flera olika system för att förhindra att mikroplaster kommer ut i luften och vattendrag.

Till exempel har man på produktionsanläggningarna installerat dammfångare, och vattnet leds genom bassänger som ska samla upp orenheter och rena vattnet innan det släpps ut i naturen.

Som bäst håller man på med ett projekt för att förbättra vattenfiltreringen.

– Borealis har förbundit sig till hållbar utveckling och miljövård. Vi försöker på alla sätt minimera olägenheterna från våra anläggningar, säger Lahti.

Borealis samarbetar med myndigheterna och verksamheten är i enlighet med miljötillståndet man fått.

Från Neste svarar en kommunikatör per e-post att man inte producerar eller använder plast i sina processer, alltså släpper inte raffinaderiet i Sköldvik ut några mikroplaster.

Diskussion om artikeln