8 egenartade museer och gallerier
Finland är museernas förlovade land: det finns något för alla smaker. Lär dig om häxprocesser eller bekanta dig med hur man tillverkade uppstoppade djur. Ta dig tillbaka i tiden med hjälp av en nostalgisk åktur i en rälsbuss eller genom att uppleva en skoldag från 50-talet. Här presenteras åtta egenartade museer runt om i Finland!
1. Det arktiska museet Nanoq – i isbjörnens fotspår i Jakobstad
Få reser till Grönland under sin livstid. I det här museet får man en heltäckande bild av Grönland, liksom andra kulturer på det arktiska området, samt expeditionerna dit.
Inspirerad av sina långa polarfärder har Pentti Kronqvist skapat ett unikt museum som han byggde i sina barndomstrakter i Fäboda i Jakobstad med hjälp av ett aktivt talkogäng.
Museet som fått sitt namn av isbjörnen presenterar både arktiska fångstredskap, instrument, kläder, fotografier och kartor.
På museiområdet finns 25 byggnader, som en torvkoja byggd enligt grönländsk modell, samt en guldvaskarkoja man kunnat finna i Lappland.

2. Museet för mekanisk musik – det galnaste museet du någonsin upplevt?
I Varkaus finns det här museet där du får uppleva en guidning helt utan like. Rundturerna på museet för mekanisk musik är energiska blandningar av stand up-komedi, cirkus och konsert.
Museet presenterar apparater för mekanisk musik som spelar allt från Mozart till Lady Gaga. De minsta instrumenten får plats i fickan. Det största, som heter Goliath och ska spelas av 75 personer, väger 5000 kilo och är fem meter högt.
Museet flyttade från Tyskland till Finland är 1981 och har under årens lopp vuxit från en udda hobby till Nordens största museum för mekanisk musik.
– Vi har dårarnas frihet, vi är lite speciella i den här stan, säger nuvarande museichef, Jürgen Kempfs son Pavel Kempf.

3. Napiala Gamla Skola – en tidsresa till en skoldag på 1950-talet
Skoldagen börjar med psalmsång. Inget babbel i klassen, i pulpeten sitter man rak i ryggen. I Napiala gamla skola i Tervakoski får man uppleva en skoldag så som den var på 1950-talet.
Från slutet av 1800-talet till år 1972 fungerade här en folkskola, men nu är det ett museum där man får bläddra i gamla böcker, sjunga bortglömda sånger, skriva med krita på griffeltavla och hoppa rep på rasten.
En fantastisk samling av skolböcker och -planscher från gångna årtionden får besökaren att sjunka in i minnen från den egna skoltiden.

4. Häggs museum för konservatorskonst – uppstoppade djur och historia i Asikkala
Ateljén i det mer än hundra år gamla huset är ljust. Att stoppa upp djur var ett noggrant göromål och krävde god belysning, så de höga fönstren har placerats på tre sidor av huset, enligt solen.
I tiderna luktade det av kemikalier, lösningsmedel, syror och djurkadaver. Som barn lekte Sakari Hägg mitt i allt detta, och såg hur hans far och farfar konserverade djur och levererade dem till skolor och privatpersoner i Finland.
Nu fungerar det gamla preparatoriet som museum för konservatorskonst, och presenterar djur som släkten Hägg konserverat, samt de olika arbetsskedena och yrkets historia. Det här är ursprunget till många av de fåglar och andra djur som fortfarande står i vitrinskåp i många klassrum.

5. Skoltsamernas museum Ä’vv – skolternas odokumenterade historia
Många lapplandsresenärer känner till samekulturmuseet Siida, men Ä’vv är mer okänt och ligger i Neiden i Norge, cirka 12 kilometer från den finska gränsen.
Museet presenterar skoltsamernas livsstil och historia, och synliggör också skolternas språk.
Idag finns det ungefär 1000 skoltsamer och de bor i både Finland, Norge och Ryssland. Historiens gång och dragna gränser har separerat släkt och vänner från varann.
– Man kunde också säga att det här är norska statens ursäkt till skoltsamerna, som utsattes för en väldigt stark förnorskningspolitik under 1800-talet och 1900-talets början, säger Honna Havas som var museets kurator fram till slutet av år 2019.

6. Galleri Gottorp – häxprocessernas historia i en idyllisk miljö
På 1600-talet hade Kristinestad bara 200 invånare då man inom en kort tidsperiod dömde fyra kvinnor till döden, anklagade för häxeri.
Det lilla häxmuseet i Galleri Gottorp ger insikter i häxprocesserna i Finland, och gör det genom verkliga personer, kvinnor som en gång i tiden levde i Kristinestad.
– Med tanke på att det i Kristinestad på den tiden bodde under 200 invånare måste det nog ha varit hemskt att fyra kvinnor under så kort tid anklagades för att vara häxor och brändes på bål, säger Stina Engvall.
I Galleri Gottorp kan man bekanta sig med Engvalls konst. På den idylliska gården finns även sommarkafé, loppisförsäljning och Alice i Underlandets lekstuga..

7. Keitele-museet – gamla tåg i Suolahti
Minns du ännu “lättähattu”-tågen? De där pålitliga, blåa rälsbussarna som skötte lokaltrafiken ända till slutet av 1980-talet i hela Finland, där det bara fanns tågräls.
Återupplev lättähattu-minnen i Keitele-museet i Suolahti. Frivilliga krafter håller igång de blå rälsbussarna, liksom andra museitåg. Samtidigt överför de tågkunskaper till yngre generationer.
Allmänheten får åka lättähattu-tåg och bekanta sig med andra gamla tågvagnar ett tjugotal gånger per år, då museet ordnar tågdagar. För de frivilliga är det kärleken till konsten som driver dem.
– Man blir på gott humör. Man kan se ivern och tillfredsställelsen i människornas ansikten, att de tycker det är trevligt då någon håller på med det här, säger museichef Ilkka Herpman.

8. Silltraditonscentret Dikseli – i Röölä vet man allt om sill
Allt man vill veta om de finländska sommarbufféernas delikatess, det finns i byn Röölä i Rymättylä som i tiderna producerade till och med 90% av all sill som såldes i Finland.
Utställningen i Dikseli visar åskådligt de olika skedena av sillhantering, från att få upp fisken ur havet till olika slags försäljningsemballage och de långa och farliga resorna till Atlantens och Islands fiskevatten som Saukko-flottan gjorde.
Men vad tusan är en däxel [dikseli, red.anm]? Det är ett verktyg man använde för att försluta silltunnorna på fartyget efter att man lagt in sillen med havsvatten, salt och socker. Ingen luft fick stanna kvar inne i tunnan, annars härsknade sillen och kunde inte säljas, väl i land.

Här har vi redan varit
Egenland
Publiken gör Egenland
Vi erbjuder inspiration och tips för resor i Finland. Vi presenterar era, era, publikens, bästa och originellaste tips på annorlunda kultur: platser, personligheter och evenemang.
På Egenlands karta hittar du över 100 resmål i hela Finland.
Kolla in våra restips på Yle Arenan:
Över 100 korta videor och tre säsonger av tv-programmet Egenland
Mer info i form av längre artiklar och temapaket
Fjärde säsongens nya tv-avsnitt publiceras den 31.5.2021.
För glimtar av vårt unika land och dess människor kan du följa Egenland på instagram @egenland
Är du intresserad av att utbyta tips om unika resmål i Finland? Då är du varmt välkommen med i facebookgruppen Poikkea polulta/På andra vägar. Gruppen administreras av Egenland-redaktionen.