Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaosscener i Helsinki Cup – dubbla planstormningar förorsakade polispådrag

Från 2020
Uppdaterad 10.07.2020 20:59.
Fotbollsmatch på ett soligt Tölö fotbollsstadion.
Bildtext Det blev stökigt på Tölö fotbollsstadion på fredagseftermiddagen.
Bild: All Over Press

Ordningsvakterna tappade kontrollen när hundratals åskådare intog planen i matcher i juniorturneringen Helsinki Cup på fredagen. Flera polispatruller kallades till Tölö fotbollsstadion och arrangörerna väljer att ordna resten av fredagskvällens matcher utan publik.

Efter att matchen på Tölö fotbollsstadion mellan Leppävaaran Pallos och SexyPöksyts 17-åriga pojkar avgjorts på straffar sprang hundratals personer över staketen in på planen.

Planstormning inträffade också i matchen före, mellan Valtti/JML och EPS/Veteraanit. Till Yle Urheilu berättar polisen att arrangörerna tappade kontrollen.

Planstormningarna orsakade skador på LED-reklamskyltarna runt planen. Enligt vittnen som Yle Urheilu talat med betedde sig planstormarna hotfullt mot spelare.

En av planstormningarna kan ses i tweeten nedan.

Arrangören: "Ordningsvakterna kunde inte ta in fler"

De kaotiska scenerna fick arrangörerna att reagera. Resten av kvällens matcher flyttas till Talihallen, där de spelas utan publik.

Detta på grund av att åskådarna inte följde maxbegränsningen på 500 personer.

– Publikmängden där höll på att överstiga 500 personer. Vi har endast tillåtelse att ta in 500 personer, säger Helsinki Cups vd Kirsi Kavanne till Yle Urheilu.

Helsinki Cups vd Kirsi Kavanne poserar iklädd en röd tröja.
Bildtext Kirsi Kavanne.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Kavanne kände inte till någon som skulle ha skadats av incidenterna. Enligt henne försökte fler personer ta sig in till arenan, trots att 500 åskådare redan fanns på läktaren.

– Ordningsvakterna kunde inte ta in fler, så det uppstod rusning vid ingångarna. Polisen kom på plats och de uppskattade vårt beslut.

I morgon är tanken att matcherna igen ska spelas med maximalt 500 personer på läktarna.

– Det är fantastiskt att vi kan ordna den här turneringen, så det är synd om publiken inte förstår hur man ska bete sig. Det var vårt beslut (att spela utan publik i kväll, reds. anm.), och enligt oss var det den enda rätta och trygga lösningen, tycker Kavanne.

Diskussion om artikeln