Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Krister öppnar upp sin trädgård för alla trädgårdsintresserade som söker inspiration: "Det är bara fantasin som sätter gränser"

Från 2020
Krister Stenback står framför en blommande trädgård.
Bildtext Krister Stenback i trädgården han arbetat med i 15 år.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

Många trädgårdsentusiaster öppnar under sommaren sina trädgårdar för allmänheten. Hemma hos Ann-Mari Svhan får besökarna njuta av en inspirerande och konstnärlig trädgård. Hos Krister Stenback får besökarna ta sig fram längs en labyrint av natursten.

Evenemanget öppna trädgårdar som ordnades 5 juli är en populär temadag trädgårdsentusiaster runt om i Finland öppnar sina trädgårdar för allmänheten.

Många av trädgårdarna får man besöka vid överenskommelse också andra dagar, Amis Ateljé & Idéträdgård och och Krister och Ann-Sofis Stenträdgård är två av dem.

Kul att få feedback

Ann-Mari Svahn i Petalax berättar att hon deltagit i temadagen några gånger tidigare men de senaste åren tar hon emot besökare på överenskommelse. Det underlättar att veta vilka som kommer, hur många de är och när de dyker upp.

Vanliga besökare är såväl vänner och bekanta som resesällskap via resebolag och grupper från pensionärshem.

- Som konstnär så måste man visa upp sitt arbete, det handlar om att få feedback och att spegla sig i andras ögon, säger Svahn.

Mitt i en trädgård där en stengång löper mitt i bilden, till vänster finns en fontän och till höger stora rosa blommor.
Bildtext Trädgårdsrummet inrett Medelhavsstil är Ann-Mari Svahns favorit.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

Krister Stenback i Yttermark delar Svahns orsak att ha sin trädgård öppen för besökare.

- Jag är ju hemmablind då jag går här varje dag så det ger mycket när besökare kommer och det första de säger är ”wow”, säger Stenback.

Stenback deltog i årets temadag den 5 juli och uppskattar att ungefär 100 personer skrev i gårdens gästbok medan cirka 50 gick förbi den.

En trädgård med ett mörkt lusthus till vänster och en stenfontän till höger.
Bildtext Krister och Ann-Sofis stenträdgård
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

Hittade inspiration under konstnärsresa

Ann-Mari Svahn började inreda sin trädgård 2004 efter att den i ungefär 30 år tjänat som en, enligt henne själv, sedvanlig trädgård med en stor gräsmatta och några buskar.

Inspirationen kom från en konstnärsresa Svahn nyligen gjort till södra Italien, när hon återvände hem satte hon igång med att göra om trädgården, ett hörn i taget.

Idag består Amis Ateljé & Idéträdgård av olika delar som är inredda på olika sätt, delarna avgränsas både naturligt av buskar och rabatter, men Svahn har även gjort staket av vide och hängt upp fönster i trä för att förmedla en känsla av att man befinner sig i olika rum i trädgården.

Krukor är målade och ihopsatta så de ser ut som en pojke och en flicka. Krukbarnen sitter på en bänk mellan två buskar. Till höger finns en röd brunn och till vänster en vattenkanna som ser ut att sväva i luften.
Bildtext I det lekfulla rummet sitter två krukbarn (krukor som föreställer en flicka och en pojke) som är kära i varandra. Det är Svahn själv som satt ihop och målat krukorna.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

Bland annat finns ett lekfullt rum, ett sakralt rum, en atriumgård och hennes personliga favorit, trädgårdsrummet inspirerat av Medelhavet och hennes tid i Italien.

I ateljén målar Svahn bland annat blommor och landskap, i främst akvarellfärg, samt gör hantverk.

Ann-Mari Svahn sitter i en trädgårdsstol med växter och en gul tegelfasad i bakgrunden.
Bildtext Ann-Mari Svahn sitter i ett av rummen i hennes trädgård.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

Stenback gillar natursten

Stenträdgården i Yttermark blev till för ungefär 15 år sedan när Krister Stenback bytte jobb och blev ledig om kvällarna.

- Jag är väl en sådan som vill göra något hela tiden så då blev det en trädgård, säger han.

Stenträdgården gör sig förtjänt av sitt namn, ett stort parti av trädgården är nämligen stenbelagd, både gångar och rabattkanter är täckta av noggrant placerade naturstenar. Valet av sten var främst en ekonomisk fråga för Stenback.

- Natursten är ju det klart billigaste alternativet för mig, bönderna här plockar stenarna av åkrarna och jag plockar dem av bönderna, förklarar Stenback.

- Man kan nästan säga att det är återvinning, tillägger han.

Ett rum med många gamla kaffepannor uppradade längs väggen och på en hylla längs med taket. Gula vimplar hänger i taket.
Bildtext Krister Stenback samlar på kaffepannor. Här har han även sparat vimplarna från åren då han haft öppen trädgård.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

Utöver sten hittar man bland annat en träbåt omgjord till sittplats och blombänk och cirka 80 gamla kaffepannor i Krister och Ann-Sofis stenträdgård.

Så hur ska man då gå till väga ifall man vill göra en förändring i sin egen trädgård? Svahn och Stenback är, omedvetna om varandra, rörande överens.

- Jag tycker att var och en ska göra som man själv vill, säger Svahn.

- Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Stenback.