Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Therese Johaugs överraskande val: "Hellre löpning än skidåkning resten av livet"

Från 2020
Therese Johaug i farten på 10 000 meter.
Bildtext Therese Johaug imponerade på Bislett i juni.
Bild: Cornelius Poppe / EPA-EFE / All Over Press

Skiddrottningen Therese Johaug trivs på löpbanan. Så pass bra att hon hellre skulle hålla på med löpning än skidåkning resten av sitt liv, enligt NRK.

I en NRK-podcast kom Johaug med ett överraskande avslöjande för kanalens friidrottsexpert Jann Post.

– Skulle jag välja en idrott för resten av livet, så hade det inte blivit skidor, utan det hade blivit löpning, säger längdstjärnan Johaug.

I juni slog Johaug till med nytt världsårsbästa på 10 000 meter i samband med Impossible games i Oslo. Norskan löpte sträckan på tiden 31.40,67, med hjälp av en "ljushare", som också var under gränsen till OS i Tokyo nästa år.

– Jag har fått mer uppmärksamhet efter 10 000-metersloppet på Bislett än efter både VM- och OS-guld på skidor, tycker hon i podcasten.

Träningsglädje från löpningen

Men det betyder inte att skidsatsningen skulle smaka trä för Johaug. Hon betonar att hon inte har planer på att byta karriär.

De stora målen är skid-VM i Oberstdorf nästa år och OS i Peking 2022.

Men löpningen för med sig en extrados träningsglädje.

– Jag älskar att ha på mig joggingskorna och komma ut i naturen och känna en frihetskänsla. Man kommer så nära naturen och får vara för sig själv. Oavsett var man är kan man ha på sig ett par joggingskor och få till ett pass. Så jag älskar att springa.

Diskussion om artikeln