Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katri Kulmuni: Månaden som gått har varit tuff, jag älskade ministerarbetet - Centerns partiledare kämpar för sitt förtroende och sin karriär

Från 2020
Uppdaterad 11.07.2020 15:19.
porträtt på Katri kulmuni i gul tröja och lockigt hår med ett pärlspänne i.
Bildtext Juni var en omvälvande månad för Centerns partiordförande Katri Kulmuni.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Efter konsultskandalen kämpar centerledaren Katri Kulmuni för att bygga förtroende och för att fortsätta sin partiledarkarriär, skriver Yle Uutiset.

Fingeravtrycksläsaren på Centerns partikontors dörr krånglar. Till slut godkänner den Katri Kulmunis fingeravtryck och låset öppnas.

Kulmuni kan ta sig in för att sätta sig ner, släppa den gångna våren och berätta om framtidsplanerna.

Centerledaren befinner sig i en kamp som saknar en klar motståndare, eftersom ingen ännu har ställt upp som tävlande motkandidat.

En Yle-enkät visar ändå att centeraktiva gärna skulle se en motkandidat till Kulmuni under partikongressen i Uleåborg i september.

Riksdagsledamot Annika Saarikko har sagt att hon överväger att ställa upp i valet. Hon har uppgett att hon kommer att meddela om saken vid månadsskiftet av juli och augusti.

Saarikko är för tillfället mammaledig, men återvänder i augusti till sitt arbete som vetenskaps- och kulturminister.

I juni avgick Kulmuni som finansminister. Hon upplevde att hennes kommunikationsutbildning, som bekostats av Arbets- och näringsministeriet och Finansministeriet, hade varit orimligt dyr.

Katri Kulmuni står vid mikrofoner, läser från ett papper.
Bildtext Kulmuni avgick efter att det hade framkommit att ministerierna hade betalat närmare 50 000 euro till ett konsultbolag.

Genom att avgå ville hon ta sitt ansvar som politisk ledare. Kulmuni säger att hon inte kände till allt med utbildningen och de saker som hörde till den.

– Utgångspunkten är att man måste kunna lita på människor. Utgångspunkten är att saker och ting alltid görs rätt, och så väl som var och en kan. Så tänker jag att var och en säkert fungerar.

– Månaden som gått har varit tuff, det förnekar jag inte. För alla människor för livet med sig bra och dåliga saker. Längs min livsväg kom en sådan här situation.

Kulmuni tror att saker och ting med tiden går tillbaka till normala proportioner.

– Det ser ganska jämnt ut.

– Nog finns det stöd. Och Centern måste få stöd i vårens kommunval och också i de kommande valen, så att Centern kan föra fosterlandets arbete framåt.

– Jag älskade arbetet som statsrådsmedlem. Och jag är evigt tacksam att jag fick tjäna fosterlandet genom det uppdraget. Jag var väldigt engagerad.

Majoriteten av centeraktiva vill ha Annika Saarikko som ordförande

Katri Kulmunis fortsättning som Centerns ordförande kommer ändå inte att vara en sak som bara behandlas som en formalitet. När Yle frågade centeraktiva om deras åsikt svarade två tredjedelar att de saknar en ordförandekamp.

Om valet skulle stå mellan Kulmuni och Annika Saarikko, skulle de svarande välja Saarikko till ordförande, visade Yles enkät.

Enligt enkäten som skickats till partifullmäktige, partistyrelsen och till Centerns riksdagsgrupp, skulle 47 procent rösta på Saarikko och 38 procent på Kulmuni. 15 procent visste inte vid enkättillfället vem de skulle rösta på.

Kulmuni tänker sig att arbetet i partiledningen ännu inte är avslutat.

- Resultatet var ganska jämnt mellan oss. Jag ställer upp som ordförandekandidat på partikongressen i höst och centerpartiets medlemmar avgör hur det går. Jag ställer upp för en tvåårsperiod, säger Kulmuni till Svenska Yle.

Den nuvarande partiordföranden är redo att kämpa om en till ordförandeperiod. I juli beger sig Katri Kulmuni ut i Finland på torgevenemang för att väcka centerpartister inför kommunalvalet.

Den omfattande turen kan i dagsläge också tolkas mer eller mindre som en partiledarkampanj.

Centern väljer vem som blir nästa partiordförande på partikongressen i Uleåborg 4-6 september.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Katri Kulmuni eron jälkeen: Rakastin työtä ministerinä – Keskustajohtaja taistelee nyt luottamuksensa ja uransa puolesta" skriven av Ari Hakahuhta. Artikeln är översatt och bearbetad av Anna Björkqvist.

Diskussion om artikeln