Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strid på kniven i det polska presidentvalets andra omgång – liberala utmanaren Trzaskowski lovar värna om rättsstaten och föra Polen närmare EU igen

Från 2020
Rafal Trzaskowski visar ett segertecken vid kampanjavslutning i Rybnik fredagen den 10 juli.
Bildtext Rafał Trzaskowski avrundande sin kampanj i Rybnik på fredagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kandidaterna ligger i jämbredd inför andra omgången i det polska presidentvalet. Utmanaren Rafał Trzaskowski lovar att reparera Polens relation till EU om han väljs till president.

Warszawa / Racibórz

Trots klyftan mellan konservativt och liberalt som genomsyrar den polska politiken är väljarna överens om en sak: söndagens val handlar inte enbart om vem som blir president i landet.

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) har med den sittande presidentens välsignelse fört en politik som satt Polen på kollisionskurs med EU.

Utmanaren Trzaskowski som ställer upp för medborgarkoalitionen KO lovar att värna om rättsstaten och reparera relationen till EU om han blir president.

– Jag kommer att försvara rättsstatsprincipen och grundlagen. Det kommer att bli balans i polsk politik och jag är säker på att det kommer att återställa balansen inom EU, säger Trzaskowski till Yle i samband med kampanjavslutningen i staden Racibórz nära gränsen till Tjeckien.

Favorit i de stora städerna

Trzaskowski har ett starkt fäste bland Polens urbana befolkning. Speciellt populär är han i huvudstaden Warszawa där han varit borgmästare sedan 2018.

Hans budskap om att förena polackerna får gehör bland väljare som oroar sig över splittringen i samhället.

Anhängare till Rafal Trzaskowski med planscher.
Bildtext Trzaskowski vädjar till väljare som är missnöjda med utvecklingen i Polen.
Bild: Rikhard Husu

– Människor litar inte på varandra och blir manipulerade. Det är för mycket hat mellan människor, säger Dorota Wielgopolan som är bosatt i Warszawa.

Wielgopolan anser att Polens internationella rykte tagit skada av den nationalkonservativa regeringens politik. Hon hoppas att Trzaskowski ska förbättra bilden av Polen om han väljs till president.

Liberal kandidat måste övertyga på landsbygden

Men för att få en majoritet av rösterna måste han också övertyga väljare i mindre städer och på landsbygden.

Städer som Racibórz är av avgörande betydelse för Trzaskowski som har sitt fäste bland liberala väljare i de större städerna.

Justyna tillsammans med sin lilla dotter som sitter i barnvagn.
Bildtext Justyna vill föra över europeiska värderingar till sin dotter.
Bild: Susanna Turunen

Det lilla torget i Racibórz är fyllt till bredden då Traskowski besöker staden.

– Jag är polsk medborgare men även europé. Jag vill överföra de värderingarna till min dotter, säger Justyna som kommit för att se på presidentkandidaten tillsammans med sin dotter.

Duda en garant för nationalkonservativ politik

Sittande presidenten Andrzej Duda vädjar till väljare som är nöjda med utvecklingen i Polen.

Många väljare förknippar socialkonservativa PiS med generösa bidrag som riktas till familjer med många barn. Samtidigt har bland annat sexuella minoriteter hamnat i kläm i Polen under PiS tid vid makten.

Istuva presidentti Andrzej Duda on luvannut tukea puolueensa sosiaaliohjelmia ja puolustaa perinteisiä perhearvoja. Duda osallistui vaalitilaisuuteen Strzelcessä 28. kesäkuuta 2020.
Bildtext Sittande presidenten Duda vädjar till väljare som är nöjda med utvecklingen i Polen.
Bild: Roman Zawistowski / EPA

– Duda är en seriös man som håller vad han lovat, säger Bogdan, en äldre man som är bosatt på landsbygden och på besök i Warszawa.

Bogdan anser att Trzaskowski misslyckats som borgmästare i Warszawa och ett oskrivet blad som presidentkandidat.

Osäkra väljare kan avgöra valet

De senaste mätningarna visar att sittande presidenten Duda och utmanaren Trzaskowski är jämsides i opinionen inför den andra omgången på söndag.

Valdeltagandet och de väljare som inte ännu bestämt sig kan avgöra utgången i valet.

Ungdomsledaren Sofia Swierzewska hade hoppats på en socialistisk kandidat i valets andra omgång. Hon har bestämt sig för att rösta på Trzaskowski, trots att hon anser honom vara alltför marknadsliberal.

– Jag röstar mot Duda, inte för Trzaskowski!

Ungdomsledaren Sofia fotograferad i Warsazawas gamla stad.
Bildtext Ungdomsledaren Sofia Swierzewska röstar mot Duda, inte för Trzaskowski.
Bild: Susanna Turunen

Presidenten kan bromsa lagar

Vem som blir president har betydelse bland annat på grund av att presidenten kan lägga veto mot lagar som det polska parlamentet godkänt.

Om presidenten lagt veto mot en lag krävs en kvalificerad majoritet i parlamentet för att lagen ska träda i kraft.

Trzaskowskis anhängare hoppas att han ska utgöra en motvikt till regerande Lag och rättvisa och förhindra eventuella övertramp.

Resultatet i presidentvalet väntas klarna på måndag. Om valresultatet blir jämnt är det möjligt att rösterna räknar en gång till. I så fall kan det slutliga resultatet dröja i flera dagar.

Diskussion om artikeln