Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Glömsk" operatör av iranskt luftvärnssystem orsakade nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet

Från 2020
Iranska räddningsarbetare intill vrakdelar, ett 30-tal kilometer utanför Teheran, den 8 januari.
Bildtext Iranska räddningsarbetare intill vrakdelar, ett 30-tal kilometer utanför Teheran, den 8 januari.
Bild: AFP / Lehtikuva

En operatör "glömde" att justera radarinställningarna då man flyttade på luftvärnssystemet. Så följde en kedja av kommunikationsmissar som ledde till nedskjutningen av Ukraine International Airlines flight 752. Det framgår av en färsk iransk rapport.

Tidigt på morgonen den 8 januari kraschade det ukrainska passagerarplanet några minuter efter att det lyft från flygplatsen i Irans huvudstad Teheran. Samtliga 176 personer ombord omkom.

Iran nekade först att planet skulle ha skjutits ned, men medgav sedan att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen. Planet träffades av två luftvärnsmissiler.

Bloomberg redogör för en färsk rapport från Irans luftfartsmyndighet, där det alltså framgår att den katastrofala händelsekedjan ska ha börjat med "glömska" hos en av det iranska luftvärnssystemets operatörer.

Han glömde att justera radarinställningarna efter att luftvärnssystemet flyttats till en ny position. Passagerarplanet misstogs för att vara en kryssningsmissil och en annan, icke namngiven operatör avfyrade missilerna innan han fått något svar från kommandocentralen, alltså utan tillstånd från sina överordnade.

I juni uppgav iranska myndigheter att sex personer gripits i anknytning till incidenten.

Det pågår en utredning av nedskjutningen som leds av Iran. Sverige, Storbritannien, Kanada och Afghanistan har fått utse varsin expert som deltar i arbetet, eftersom människor från de här länderna också fanns bland de omkomna.

Ukraina, USA och Frankrike deltar också i utredningen. Flygplanet tillhörde ju ett ukrainskt bolag och planet var designat och byggt i Frankrike och USA.

Källor: Bloomberg, STT, Yle

Diskussion om artikeln