Projekt ska hjälpa nyländska företag på benen igen - Ekenäsföretagare: Mycket gott har också kommit med krisen
Coronavåren har inneburit en hel del utmaningar för de flesta, och inte minst för företagarna. I Nyland har en grupp tillsatts för att hjälpa små och medelstora företag att ta sig igenom krisen på bästa sätt.
Projektet Företagshjälp startade den 15 maj och pågår ett år framåt. Det finansieras av Nylands förbund och det är TE-byrån i Nyland som har huvudansvaret.
Projektet är ett samarbete mellan utvecklingsbolagen Novago i västra Nyland, Posintra i östra Nyland och Keuke i Mellannyland.
- Vi är i kontakt med små och medelstora företag som drabbats av krisen och hjälper dem på olika sätt. Inte bara med att söka stöd utan också med att fundera på verksamheten, nya initiativ, nya kundgrupper, nya produkter och marknadsföring, förklarar Annika Metsämäki, företagsrådgivare i projektet.
Först riktat sig till restauranger
Efter att projektet satte igång har man ringt upp företag för en första sållning för att se vem som är intresserad av hjälpen.
- Den första uppringningen gick främst till restauranger, de börjar vi ha ganska bra koll på nu. I början av juli började man ringa upp andra serviceproducerande företag, säger Metsämäki
Hon berättar att många haft frågor kring de olika stöd man kan få.
- Men somliga har bara velat ringa och tala om situationen och hur den har påverkat dem, oron för framtiden och hur ekonomin ska komma igång igen.
Kring 10 procent har inte beviljats stöd
Kommunerna har beviljats pengar för att kunna ge finansiellt stöd till ensamföretagare.
Det är Novago som tar emot ansökningarna i Hangö, Raseborg, Lojo, Sjundeå och Ingå. De går sedan vidare till kommunen med ett utlåtande.
Det är kommunen som bestämmer om stödet beviljas eller inte. Än är det inte slut på pengar.
- Ensamföretagare som uppfyller kraven och som ännu inte har sökt stödet, bekanta er med kriterierna. Det finns tid att söka fram tills den 30 september, uppmanar Metsämäki.
På Raseborgs stadsstyrelses möte den 25 maj behandlades en handfull ansökningar där stödet inte beviljats.
- Det har vanligtvis varit så att det i den första ansökan funnits bilagor som varit oklara eller inte varit tillräckliga. Då finns det en chans att precisera bilagorna, och då kan beslutet tas till omprövning, förklarar Annika Metsämäki.
På Novagos område har 795 ansökningar kommit in för stöd för ensamföretagare. Av dessa har 75 inte godkänts, alltså kring 10 procent. På området finns 4 180 ensamföretagare som kunde vara berättigade till stödet.
Nytt stöd att söka i juli men kraven är strikta
Utöver stödet för ensamföretagare finns ett allmänt kostnadsstöd som söks via och beviljas av statskontoret från och med den 7 juli. Det kan ansökas fram tills den sista augusti.
- Kraven är visserligen ganska strikta. Lagberedarna har plockat fram kring 360 branscher där nedgången i försäljningen varit minst tio procent jämfört med mars till juli i fjol. Det är det första kravet. Det andra kravet är att den egna omsättningen ska ha sjunkit med minst trettio procent i jämförelse med april till maj i år, berättar Metsämäki.
På statskontorets webbplats kan man bekanta sig med kraven. Här går ansökningarna alltså inte via Novago.
- Men vi hjälper hemskt gärna till om man har svårigheter eller funderar hur det går till.
Stöd i två omgångar till restaurangerna
Metsämäki berättar att stöden till restaurangerna varit lite annorlunda då det var en lagstiftning som satte stopp för verksamheten.
- Där har utbetalningarna skett automatiskt i två omgångar.
Om det finns någon restaurang som inte har fått utbetalningen, så får man gärna vara i kontakt med oss. Då kan det hända att det finns någon anledning att man måste ansöka om den själv, säger hon.
Det andra stödet för restaurangerna finns till för återanställning och kan ansökas ända till slutet av oktober.
- Många var tvungna att permittera sin personal då restaurangerna var stängda. Det stödet får man enbart via en ansökan, berättar Metsämäki.
"Vi har kommit närmare varandra"
Henna Ljung har en syateljé och butik i centrum av Ekenäs. Överraskande nog har hon upplevt att coronavåren också fört en del gott med sig.
- Den har varit både positiv och negativ, men nu har det visat sig att den varit mera positiv, säger hon.
- Jag märker att företagarna kommit närmare varandra. Man pratar med varandra, också om annat än corona.
Ljung är vice ordförande i den lokala företagarföreningen Företagarna i Raseborg. Hon berättar att de försökt hålla sina medlemmar ajour med hjälp av sociala medier.
- Främst har vi delat information från Finlands företagare. De har bättre tid och mera erfarenhet.
"Det nya normala"
Då pandemin först var ett faktum hade hon många farhågor, men de lättade snabbt.
- Nu har det blivit det nya normala. Jag har haft mycket jobb och många kunder. Jag tror att det är bättre i små städer, för här vågar kunderna handla och stöda de egna företagarna.
Ljung fick hyreslättnad under våren för att bättre klara av krisen. Hon har också beviljats stödet för ensamföregare på 2 000 euro.
- Jag sökte det direkt. Jag tyckte det var smidigt och enkelt, och snabbt gick det, beskriver hon ansökningsprocessen.
Hon har ändå hört att processen varit besvärligare för lite större företag.
Ljung har vid tiden för intervjun inte hunnit bekanta sig med det allmänna kostnadsstödet, men ämnar också ansöka om det.
- På föreningens styrelsemöte ska vi kolla på alla möjligheter, berättar hon.
Semester under våren
Våren och sommaren brukar vanligtvis vara livlig för Ljung med tanke på dimissionsfester och sommarbröllop.
Tack vare att dimissionerna flyttats till augusti och många även skjutit fram sina bröllop mot sensommaren och hösten så finns det jobb, även om det hopar sig nu istället för på våren.
Ljung berättar att hon löst det med att hålla stängt under våren och istället använda det som annars skulle ha varit semester till att jobba. En dag i veckan viger hon ändå till att njuta av sommaren.
Ljung vill också lyfta fram ett initiativ av föreningens ordförande och en medlem som ger lokala företagare möjlighet att gratis starta en nätbutik.
- Den har varit jättebra. Där har jag sålt presentkort och annat.
Staden har också visat sitt stöd, menar hon.
- De har varit jättepositiva och understött oss. Vad jag har hört är alla mer eller mindra nöjda.