Sverigefinska barn fick inte tala finska under skoldagen – föräldrar anmäler svenska staten till Europadomstolen
I Västerås i Sverige har finsktalande barn som går i den sverigefinska klassen, blivit tillsagda av lärare att de inte ska tala finska under skoldagen. En grupp föräldrar har anmält svenska staten och nu tas fallet upp till prövning i Europadomstolen i Strasbourg.
Enligt familjernas juridiska ombud är det frågan om brott mot sverigefinska barns rättigheter.
I ett pressmeddelande skriver det juridiska ombudet att saken har pågått några år och varit väldokumenterad. Man har tidigare vänt sig till både kommun och tillsynsmyndigheter, men ingen av dem har velat utreda saken vidare.
Samer, tornedalingar, sverigefinnar, romer och judar är sedan 20 år tillbaka erkända som nationella minoriteter i Sverige.
Fick inte tala finska under utflykt och i fritidshemmet
Enligt Huvudstadsbladet ska det bland annat handla om att en gymnastiklärare år 2018 förbjöd sverigefinska barn att tala finska under en utflykt.
Familjerna framhåller i pressmeddelandet att man valt den sverigefinska klassen utifrån tvåspråkighetspedagogik för nationella minoriteter. För dem har det varit en chock att höra att barnen fått tillsägelser.
– Att främja det finska språket betyder inte att man får tala finska enbart på en lektion i samband med dialog med läraren i sverigefinska klassen, utan språket ska ju vara levande under hela den samlade skoldagen, säger en av anmälarna, Linda Tanskanen.
I Diskrimineringsombudsmannens dokument från 2018 uppger anmälaren att tre barn har talat finska med varandra under en idrottslektion i skogen. Idrottsläraren ska därefter ha förbjudit barnen att tala just finska och inte från att prata med varandra överhuvudtaget. Barnens ska inte heller ha fått tala finska vid fritidsavdelningarna.
Enligt kommunen handlar det inte om finska språket utan om att eleverna störde lektionen för övriga elever. Man uppger också att man sagt till eleverna att inte tala finska för att undvika missuppfattningar och onödiga kränkningar.
I sitt utlåtande från 2018 konstaterade Diskrimineringsombudsmannen att eftersom det är svårt att veta varför läraren sagt åt barnen att inte tala finska, kan man inte hitta stöd för att kommunen faktiskt har överträtt diskrimineringsförbudet.
Föräldrar: Ärendet tas inte på allvar
Västerås stad är en så kallad förvaltningskommun för finska språket. Enligt föräldrarnas juridiska ombud innebär det att kommunen varje år får cirka två miljoner kronor för att stödja och främja finska språket och sverigefinsk kultur.
Föräldrarna känner att ärendet inte har tagits på allvar av skolans rektor och kommunen.
– Det har förtalats av skolpersonal, tjänstemän och politiker samtidigt som Sverige gärna pekar finger mot andra länder som inte sköter sig med sina nationella minoriteter, exempelvis romer i Ungern eller Rumänien, säger Johanna Parikka Altenstedt som är juridiskt ombud för familjerna.
Parikka Altenstedt säger att det är välkommet att Europadomstolen granskar statens agerande, eftersom Sverige har haft 20 år på sig att se till att den nationella minoritetens rättigheter tryggas.
Det juridiska ombudet Johanna Parikka Altenstedt informerade om saken i onsdags. Bland annat Huvudstadsbladet och Iltalehti har tidigare rapporterat om nyheten.