Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland öppnar för resor till och från 28 länder och restaurangerna får hålla öppet dygnet runt – se vad som gäller från och med måndag

Från 2020
Uppdaterad 13.07.2020 12:12.
Yleiskuva
Bildtext Finländarna kan från och med måndag resa till 28 länder utan att behöva vara i frivillig karantän i 14 dagar när de återvänder.
Bild: Mikko Koski/Yle

Man håller ändå fast vid att högst 500 personer får samlas för tillställningar och man rekommenderar distansarbete, skriver Yle Uutiset.

Finland öppnar på måndag gränsen mot ytterligare 17 europeiska länder och lättar på reserestriktionerna till 11 länder utanför Europa. Man slopar också restaurangernas restriktioner som gäller öppethållningstider, servering och kundmängd.

En del restriktioner som tillsatts på grund av coronaviruset lever ändå kvar. Samlingar på över 500 personer är i regel förbjudna framtill 1 augusti. Också rekommendationen som gäller distansarbete gäller fram
till början av augusti.

Finland öppnar på måndag gränsen mot 17 länder i Europa

Gränsen öppnar till 12 länder i Schengenområdet: Belgien, Grekland, Italien, Liechtenstein, Malta, Nederländerna, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Dessutom avvecklar man reserestriktionerna till Cypern, Irland, Andorra, San Marino och Vatikanen.

Det här innebär att man från och med måndag kan resa fritt mellan Finland och de här länderna.

Människor vid en checkin-automat.
Bildtext På måndag morgon verkade resenärerna vid Helsingfors-Vanda flygplats måna om att hålla säkerhetsavstånd när de köade till incheckningen och säkerhetskontrollen.
Bild: Mikaela Remes / Yle

Redan 15 juni öppnade man gränsen till länder i Norden och Baltikum, närmare bestämt Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.

Reserestriktioner gäller fortfarande en del Schengenländer samt Bulgarien, Kroatien, Rumänien, Storbritannien och Monaco. Till de här länderna är det möjligt att resa för arbetsresor eller annan nödvändig trafik.

En handfull människor står vid checkin-diskarna på flygplatsen.
Bildtext Ingen rusning efter att majoriten av morgonflygen lyft kring klockan 8. Totalt 60 flyg avgick från Helsingfors-Vanda flygplats på måndagen.
Bild: Mikaela Remes / Yle

Gränsen öppnar inte mot till exempel Sverige, på grund av smittoläget i landet.

– Vi tror att många förstår när läget i Sverige är som det är, säger premiärlöjtnant Jari Rantala vid Torneå och Haparandas gränsövergångsställe.

Enligt Rantala har ett femtiotal från Sverige varje dag under våren tvingats vända om eftersom de inte haft tillräcklig orsak för att få passera gränsen.

Från och med i morgon får man åka över gränsen i ärenden som gäller släkt och familj samt stora köp som berör egendom.

Resor till 11 länder utanför Europa

Finland har också lättat på reserestriktionerna till Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunisien, Uruguay och Kina.

Finländarna kan nu resa till de här länderna utan att det ställs krav på frivillig karantän. Resemålen kan dock ha egna restriktioner för finländare som anländer till länderna.

Också från de här länderna godkänner man arbetsresor och annan nödvändig trafik.

De här länderna hittar man också på EU-kommissionens lista över så kallade gröna länder. Kommissionen rekommenderar att man öppnar för resor till de här länderna, men den slutliga beslutsmakten har medlemsländerna själva.

Instruktioner om användning av munskydd.
Bildtext Både resenärer och personal ombeds använda munskydd när de vistas på Helsingfors-Vanda flygplats. Skyltar påminner om säkerhetsavstånd och hygien och det hörs karantänsanvisningar i högtalarna med jämna mellanrum.
Bild: Mikaela Remes / Yle

På den gröna listan finns länder som Finland ännu inte öppnar resandet till, Kanada, Marocko, Serbien och Montenegro, eftersom mängden nya coronavirusfall fortfarande är för stor.

Dessutom tillåter Finland bärplockare att på vissa grunder komma till Finland.

Utrikesministeriet rekommenderar fortfarande att man undviker onödiga resor till länder dit begränsningarna inte har upphört. Regeringen gör en ny bedömning av reserestriktionerna med ungefär två veckors mellanrum.

Artikeln baserar sig på Matkailu avataan 28 maahan ja ravintolat saavat olla auki kellon ympäri – katso, mitkä rajoitukset muuttuvat maanantaina skriven av Reeta Niemonen. Texten är bearbetad och översatt av Anna Björkqvist.

På andra språk

Diskussion om artikeln