Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Finland öppnar upp ytterligare i dag, åtminstone 3 000 vårdare har dött i covid-19, jämnt mellan polska presidentkandidater

Från 2020
Det var inga långa köer på Helsingfors-Vanda flygplats trots strejken.
Bildtext Finland öppnar i dag upp för resor från och till flera länder.
Bild: Yle/ Johanna Modig

Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Finland öppnar upp ytterligare

Ett flertal coronarestriktioner slopas från och med i dag. Finland öppnar för resor till och från 28 länder: 17 av dem i Europa och 11 utanför. Samtidigt slopas restaurangernas restriktioner beträffande öppethållningstider, servering och kundmängd.

Länderna som omfattas av ändringarna i restriktioner är bland annat Tyskland, Grekland och Italien i Europa och i övriga världen bland annat Australien, Kina och Thailand. En del restriktioner lever ändå kvar. Samlingar på över 500 personer är exempelvis fortfarande förbjudna fram till första augusti. Rekommendation om distansarbete gäller också fram till början av augusti.

Åtminstone 3 000 vårdare har dött i covid-19

Enligt data som sammanställts av människorättsorganisationen Amnesty har över 3 000 vårdare dött till följd av covid-19. Den här siffran befaras ändå vara betydligt större. Allra flest vårdare har dött i USA, Storbritannien och Ryssland.

En sjukskötare i skyddsutrustning står vid en patients säng. De håller båda ut händerna åt sidorna.
Bildtext Det har varit brist på skyddsutrustning i de flesta länder.
Bild: AFP / Lehtikuva

Samtidigt vittnar vårdare och andra samhällsviktiga yrkesgrupper om våld, brist på skyddsutrustning och ångest. Coronavåren har varit tung för många och vårdarna har jobbat långa dagar och gått miste om semesterdagar.

Mycket jämnt mellan Polens presidentkandidater

I går ordnades andra omgången i det polska presidentvalet. Enligt en officiell vallokalsundersökning som publicerades då vallokalerna stängde ner har den sittande presidenten Andrzej Duda 50,4 procent i stöd medan samma siffra för den liberala utmanaren Rafal Trzaskowski är 49,6.

President Andrzej Duda röstar i presidentvalet i Polen den 12 juli 2020. En man ger en valsedel till en annan man, båda bär munskydd. En tredje man fotograferar.
Bildtext Sittande presidenten Andrzej Duda röstade i Krakow under söndagen.
Bild: Lukasz Gagulski / EPA

Marginalen mellan kandidaterna är precis så liten som flera opinionsmätningar förutspått på förhand. Om Duda väljs till president blir det hans andra period vid makten som sträcker sig till år 2025.

Brand på amerikanskt krigsfartyg efter explosion

Ett amerikanskt krigsfartyg brinner i San Diego, Kalifornien. Ett tjugotal rapporteras vara skadade och branden kan pågå i flera dagar. Fyra civila och 17 besättningsmän har förts till sjukhus.

Krigsfartyget började brinna efter en explosion under söndagen. Det är tillsvidare oklart vad som orsakade explosionen och branden. Nästan tolv timmar efter att släckningsarbetet inletts låg röken fortfarande tjock kring fartyget.

"Politik är inte allt" – Staffan Tast flyttade till Ryssland och stormtrivs

Staffan Tast förälskade sig i det ryska språket under utbytesstudier i Australien. Nu bor han i Ryssland och satsar på bostäder och investeringar.

Stefan Tast sitter inomhus med händer knäppta framför sig.
Bildtext Staffan Tast stormtrivs i Ryssland.
Bild: Kerstin Kronvall

Tast har hunnit bo i många ryska städer. Den första av dem var Vladivostok dit han kom som 25-årig student. Senare har han bott i Moskva, Habarovsk, Tula, Smolensk och Sankt Petersburg. Han beskriver Ryssland som ett spännande land, men ibland blir han nedstämd av den politiska utvecklingen.

Väder

Det ostadiga vädret håller i sig. Det förekommer regn- och åskskurar på de flesta håll under dagen.

Det är mellan 16 och 20 grader varmt i söder, i norr mellan 13 och 19 grader. Mest svag vind i hela landet. I natt lokal dimma.