Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sittande presidenten Andrzej Duda har vunnit det polska presidentvalet - fick 51,2 procent av rösterna

Från 2020
Uppdaterad 13.07.2020 13:32.
Polens president Andrzej Duda höll en presskonferens i presidentpalatset i Warszawa på tisdagen 6.2.2018.
Bildtext Polens sittande president Andrzej Duda vann valet och förnyar därmed sitt mandat. Bilden tagen den 6 februari 2018.
Bild: EPA-EFE/RAFAL GUZ POLAND OUT

Sittande presidenten Andrzej Duda har vunnit presidentvalets andra omgång i Polen. Han förnyar därmed sitt mandat och fortsätter som president till 2025.

Warszawa/Helsingfors

Duda nominerades för presidentposten av nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa. Han fick 51,2 procent av rösterna i valet.

Warszawas liberala borgmästare Rafał Trzaskowski som representerade medborgarplattformen PO fick ett stöd på 48,8 procent.

Enligt den polska valkommissionen har man räknat 99,97 procent av rösterna. Det innebär att de oräknade rösterna inte längre kan inverka på valresultatet.

Det slutliga valresultatet är ännu inte klart, men få tvivlar på Dudas seger. Segermarginalen ser ut att bli kring 500 000 röster.

– Jag vill inte uttala mig för kampanjens del, men jag tror att marginalen är så stor att vi måste acceptera resultatet, sade oppositionspartiet Medborgarplattformens tidigare ledare Grzegorz Schetyna till TVN24 på måndagen.

I sin kampanj har Trzaskowski vädjat till väljare som är missnöjda med utvecklingen i Polen under den nationalkonservativa regeringen och president Duda.

Trzaskowski kannattajiensa keskellä. Taustalla Puolan ja EU:n liput.
Bildtext Rafał Trzaskowski.
Bild: Maciej Kulczynski / EPA

Landet har bland annat hamnat på tvären med EU på grund av en omstridd justitiereform som anses urholka domstolarnas självständighet.

Vidare har president Duda utmålat hbtq-rörelsen som ett hot mot den polska nationen. Trzaskowski har i sin tur tagit ställning mot diskriminering av sexuella minoriteter. Han har också lovat att reparera relationen till EU om han blir president.

Trzaskowski, som talade till sina väljare i Warszawa på söndag kväll, sade att kampanjen varit en seger eftersom man lyckats föra en kampanj som väckt polackerna och gett dem hopp om framtiden.

Att valet setts som en vattendelare med tanke på Polens framtid bekräftas av det höga valdeltagandet i den andra omgången.

Det jämna valresultatet visar i sin tur på hur splittrat Polen är mellan nationalkonservativa och socialliberala krafter.

Det är möjligt att det jämna valresultatet leder till protester bland väljarna eller till att resultatet överklagas till Polens högsta domstol.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen, som stödde Trzaskowski i valet, uppger för nyhetsbyrån Reuters att man börjat samla in uppgifter om oklarheter i valet.

Det gäller bland annat rapporter om att polacker i utlandet inte fått sina valsedlar i tid och därför inte kunnat rösta.

Därför är det inte uteslutet att valresultatet kommer att överklagas.

– Jag räknar med att det kommer att bli protester och jag tror att hela frågan till slut kommer att hamna hos högsta domstolen, säger politikforskaren Anna Materska-Sosnowska vid universitet i Warszawa.

Diskussion om artikeln