Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppehållstillstånd dyrt i Finland jämfört med grannländerna - Centralhandelskammaren efterlyser prissänkning

Från 2020
Uppdaterad 13.07.2020 12:33.
Västra terminalen i Helsingfors.
Bildtext Enligt Centralhandelskammaren är avgifterna för uppehållstillstånd i Finland betydligt högre än till exempel i Sverige och Estland.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Avgifterna för ansökan om uppehållstillstånd måste sänkas till en konkurrenskraftig nivå, kräver Centralhandelskammaren. Enligt företagsnätverket inverkar de höga priserna menligt på Finlands förmåga att locka yrkeskunnig arbetskraft från utlandet.

Enligt Centralhandelskammaren är priset på uppehållstillstånd i Finland betydligt högre än till exempel i Sverige och Estland.

I Finland kostar uppehållstillstånd för arbete 520 euro. I Sverige kostar motsvarande tillstånd 185 euro och i Estland 125 euro.

- Priset på uppehållstillstånd är knappast det främsta kriteriet när man funderar på att bosätta sig i ett nytt land, men nog spelar det en roll för helheten, säger handelskammarens expert Mikko Valtonen i ett pressmeddelande.

Centralhandelskammaren efterlyser målinriktad invandrarpolitik, och föreslår att regeringen sätter upp kvantitativa mål för den arbetsrelaterade invandringen.

Enligt Centralhandelskammaren kunde ett mål vara att välkomna 30 000 invandrare till arbete och studier per år. Det skulle innebära en ökning med en tredjedel jämfört med år 2019.

- Om man vill nå sina mål och på riktigt locka yrkeskunnigt folk, måste allting finjusteras ända ner till minsta detalj. Detta innebär att ansökningsprocessen för uppehållstillstånd måste vara i sin ordning, och att Finland väcker intresse och entusiasm ute i världen, säger Valtonen.

Diskussion om artikeln